Gå til søk
Gå til innehold
Gå til kontakt info

Fagtekniker - Hydraulikk

Fagskoleutdanning

Dette er den eneste offentlig godkjente fagskoleutdanningen innen hydraulikk i Norge. Hydraulikkfagskolen passer for deg som arbeider med eller som ønsker å spesialisere deg innen faget hydraulikk.

Studiet er NOKUT-godkjent som fagskole og gir deg 45 fagskolepoeng. Bestått utdanning gir deg yrkestittelen Fagtekniker Hydraulikk.

Hydraulikkfagskolen dekker kravene til vedlikeholdspersonell på hydraulisk løfteutstyr på oljeinnstallasjoner i henhold til Norsok standard R003 og R005 (Cetop nivå 2). Utdanningen består av:

En teoretisk del som bestilles og gjennomføres på nett hos NKI Nettstudier.

En praktisk del som bestilles og gjennomføres hos KRMs kurssenter på Geilo. NB! Se egen fane under.

Hydraulikkfagskolen er godkjent for lån / stipend i lånekassen. Se prosedyre for lånekassen.

 

Fagtekniker - Hydraulikk

 • Fysikk
 • Kurset inngår i fagskolestudiet Fagtekniker - Hydraulikk og er tilrettelagt for de som har behov for kunnskap om fagterminologi og metoder som benyttes i beskrivelser av tekniske teknisk utstyr og systemer.

  I kurset vil du få presentert eksempler og løsningsforslag, samtidig som du får prøve deg på relativt enkle oppgaver, som ikke forutsetter omfattende matematiske kunnskaper. Kurset er basert på lærebok som er utviklet for Teknisk fagskole.

  Les mer om kurset

 • Mekanikk
 • Kurset inngår i fagskolestudiet Fagtekniker - Hydraulikk, og er tilrettelagt for de som har behov for kunnskap om den fagterminologi og metoder som benyttes i beskrivelser av tekniske teknisk utstyr og systemer.

  I kurset vil du få presentert eksempler og løsningsforslag, samtidig som du får prøve deg på relativt enkle oppgaver, som ikke forutsetter omfattende matematiske kunnskaper. Kurset er basert på lærebok som er utviklet for Teknisk fagskole.

  Les mer om kurset

 • Helse, miljø og sikkerhet
 • Kurset inngår i fagskolestudiet Fagtekniker - Hydraulikk og gir en grundig innføring i Internkontroll og HMS (helse miljø og sikkerhet), samt de aktuelle lover og forskrifter som er relevante i henhold til Internkontrollforskriften.

  Kurset gir et godt grunnlag for den som har ansvar for vedlikehold av internkontrollsystemet i en bedrift.

  Les mer om kurset

 • Rapporter og notater
 • Kurset inngår i fagskolestudiet Fagtekniker - Hydraulikk og gir en innføring i skriftlig kommunikasjon inklusive hvordan man kan utforme gode notater, sammendrag og rapporter i arbeidslivet.

  Les mer om kurset

 • Materialkunnskap
 • Kurset inngår i fagskolestudiet  Fagtekniker - Hydraulikk og gir en innføring i materialteknikk ut fra praktiske behov.

  Kurset omhandlet tema som har vist seg å være nyttig i det daglige arbeidet for teknikere og mekanikere. Ulike metoder for testing av materialer, korrosjon, skadetyper og materialvalg blir grundig behandlet i kurset. Fokus er på metalliske materialer som stål, aluminium og titan. Materialtekniske aspekter ved anskaffelse, dokumentasjon og kvalitetssikring blir gjennomgått med utgangspunkt i de problemstillinger og erfaringer som er samlet i NORSOK – standarder.

  Les mer om kurset

 • Toleranser og pasninger
 • Kurset inngår i fagskolestudiet Fagtekniker - Hydraulikk og gir en innføring i oppbyggingen av toleranse og pasningssystemet.

  ”Ett lite lager kan stoppe stort maskineri”. Det er derfor like viktig å ha gode holdninger til fagområdet, som det er å ha grunnleggende kunnskap om toleransesystem og standarder generelt. I dette kurset vil du få en forståelse for hvorfor dette er viktig og at denne kunnskapen kan forhindre havarier som følge av feil montering.

  Les mer om kurset

 • Elektro
 • Kurset inngår i fagskolestudiet  Fagtekniker - Hydraulikk og retter seg mot fagarbeidere med bakgrunn fra ikke-elektrofag. Læreplanen og læreboken er godkjent av Produkt- og eltilsynet.

  Målet er å gi vedlikeholds- og produksjonsarbeidere, med bakgrunn fra ikke-elektrofag, en tilstrekkelig innføring i, og grunnleggende kjennskap til elektrisitet, elektrotekniske komponenter, elsikkerhet og faremomenter forbundet med arbeid på elektriske anlegg.

  Les mer om kurset

Fagtekniker - Hydraulikk

Pris 31 290,-
Godkjent for lån / stipend i Lånekassen
 
Du oppnår
Nivå: Fagskoleutdanning
Antall studiepoeng Ikke aktuelt for dette studiet
Studium Fagtekniker - Hydraulikk - 10J
Krav til deg
Krav til forkunnskaper

Relevant fagbrev eller tilsvarende realkompetanse.
Fullført teknisk fagskole, linje for maskinfag, gir fritak for den teoretiske delen hos NKI Nettstudier.

Krav til praksis

Det er ingen formelle krav til praksis for opptak på studiet.

Omfang og studietid
Studietid

Du kan bruke inntil 18 måneder på å gjennomføre dette studiet.

Dersom du ser at du trenger lenger tid på å fullføre kan du søke om forlengelse. Hvis du søker om forlengelse før studietiden har gått ut koster det 250 kroner per måned. Hvis du søker om forlengelse etter at den ordinære studietiden har gått ut koster det først 500 kroner i oppstartsgebyr og så 250 kroner per måned.

Studiestart

NKI Nettstudier har studiestart hver dag, hele året. Når vi har registrert din bestilling, mottar du passord til Nettskolen - og du er i gang!

Antall studiepoeng Ikke aktuelt for dette studiet
Antall innsendinger 25
Studiehåndbok Fagtekniker hydraulikk (Studium 10J)
Eksamen
Eksamen

Studiet avsluttes med en prosjekteksamen i regi av KRM.

Priser og finansiering
Pris kontant Pris 31 290,-
Pris eksamen

1 eksamen á kr 0,-

Studiemateriell

Studiemateriell fåes kjøpt hos NKI Forlaget. Etter bestilling av nettstudiet får du en link til NKI Forlaget hvor du finner pensumlitteratur og tilbud om å kjøpe de bøkene du trenger.

Lånekasse

Godkjent for lån / stipend i lånekassen.

Finansiering

Du kan velge mellom kortbetaling, faktura på totalbeløpet, avdragsordning eller annen betaler. Dette velger du i bestillingen.

Tips til finansiering

Du kan få støtte fra arbeidsgiver, NAV, fagforeninger eller søke om stipender.

Kompetanse

Vitnemål fra Hydraulikkfagskolen er dokumentasjon på at du har oppnådd de målene til kunnskap og kompetanse innen faget hydraulikk som er beskrevet i studiets målsetninger.

Utdanningen tilfredsstiller også de krav til kunnskap og kompetanse som kreves for å arbeide med hydraulisk løfteutstyr i oljeindustrien. Disse kompetansekravene er beskrevet i:

 • Norsok standard R003 - sikker bruk av løfteutstyr
 • Norsok standard R005 - sikker bruk av løfte- og transportutstyr på petroleumsanlegg på land.

Yrkesmuligheter

Som Fagtekniker hydraulikk vil du stå godt rustet til arbeid innen oljeindustrien og der det ellers stilles store krav til dokumentert kompetanse innen hydraulikkfaget.

 

Den praktiske delen av utdanningen består av kursene i listen under.

Disse administreres av KRM AS. Kursene avholdes på KRMs kurssenter på Geilo. For påmelding og mer informasjon; se KRMs nettsider.  

 • Hydraulikk I, grunnkurs - kr. 10.200,-
 • Hydraulikk II, videregående kurs - kr. 11.800,-
 • Hydraulikk III, proporsjonalhydraulikk - kr. 13.300,-
 • Hydraulikk IV, feilsøking, drift og vedlikehold - kr. 13.300,-
 • Kule- og rullelager - kr. 12.800,-
 • Smøreteknikk - kr. 13.300,-
 • Påmeldingsavgift inkl. bl.a. prosjektoppgave - kr. 11.200,-

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk