Hopp til hovedinnholdet

Oppdatert info om Covid-19. Les mer.

Privatisteksamen for videregående skole

Eksamen for videregående skole gjennomføres som privatist i regi av fylket ditt. Du som tar studier eller kurs på videregående skole nivå melder deg selv opp til eksamen, som privatist eller praksiskandidat. Du kan ta eksamener i mai/juni eller i november/desember.

Eksamen for videregående skole gjennomføres som privatist i regi av fylket ditt.

Du som tar studier eller kurs på videregående skole nivå melder deg selv opp til eksamen, som privatist eller praksiskandidat. Du kan ta eksamener i mai/juni eller i november/desember.  

FRIST FOR OPPMELDING TIL EKSAMEN HØST 2020: 15. SEPTEMBER

Akershus har egen oppmeldingsordning på Privatist.Inschool.visma.no som er åpen 1.-15.september.                   

Nordland har en egen ordning. Oppmeldingsskjema og informasjon på Privatisteksamen Nordland og oppmeldingen er åpen 24. august -15. september.                                                                                                                                                  

I alle andre fylker melder du deg opp på PrivatistWeb innen 15. september.

Finn fagkodene

Her finner du fagkoder for å melde deg opp til rett eksamen.

NB! Tar du programfag på yrkesfaglig, husk at du også skal ha en tverrfaglig eksamen.

Eksamensgjennomføring

Fylkeskommunene er ansvarlige for å arrangere eksamen for privatister, ikke NKI Nettstudier. Du avlegger eksamen ved en videregående skole nær deg. Det kan være lokale variasjoner med hensyn til muntlige og praktiske eksamener, tillatte hjelpemidler, forberedelsestid m.m. Følg med på PrivatistWeb eller kontakt eksamenskontoret i fylket ditt.

Ytterligere informasjon om privatisteksamen finner du på PrivatistWeb, udir.no

Eksamen som privatist eller praksiskandidat

At du studerer som privatist eller praksiskandidat betyr i praksis at du følger nettstudier ved NKI Nettstudier for å forberede deg til en offentlig eksamen. Eksamensgebyr betales til fylkeskommunen.

Ta kontakt med privatist-/eksamenskontoret i ditt fylke for informasjon om privatisteksamen.  

Samme yrkesfag, men forskjellige studier/eksamener:

Enten går du yrkesfaglig Vg1, Vg2 eller Vg3, og skal ta eksamen i programfagene og en tverrfaglig skriftlig/praktisk eksamen. Noen skal også ta fellesfagene.

Eller du er Praksiskandidat med lang yrkespraksis, og skal ta den teoretiske delen av fagprøven. Da skal du avlegge én tverrfaglig skriftlig eksamen som omfatter alle programfagene. Unntaket er praksiskandidater i elektrikerfaget, som må ta to eksamener. 

Eksamensoppgaver

Du finner tidligere gitte eksamensoppgaver i kurset ditt, på udir.no/eksamen (vårt passord er Eksamen) eller vigoiks.no/eksamen.

Lag deg en enkel lese- og innleveringsplan, så du rekker å komme gjennom alt - bruk tiden godt. Du finner gode råd om studieplanlegging, leseteknikk, dysleksi og mye mer i vår mange blogger.

Vi ønsker deg lykke til med oppmelding og eksamensforberedelser! 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk