Hopp til hovedinnholdet
26. november 2013

Årets nettlærer

Gratulerer til NKI nettlærer, Per Martin Skogsholm (67) som vant årets nettlærer. Per Martin er en inspirasjonskilde for både studenter og kolleger.

Ingeborg Bø og Per Martin Skogsholm. Foto: Fleksibel utdanning Norge (FuN

Prisen – «årets nettlærer»

Hvert år deler Fleksibel utdanning Norge (FuN) ut prisen «Årets nettlærer». Prisen ble for første gang utdelt i 2008, og er en anerkjennelse av den nettlæreren som på en særskilt måte har fremhevet seg.

– Formålet med prisen er å gjøre nettundervisning mer synlig og anerkjent, og vise at fleksible utdanningsmetoder gir resultater, sier Fleksibel utdanning Norge (FuN).

– Årets nettlærer tildeles den nettlæreren som har gjort en spesiell innsats som nettlærer. Dette kan være ved å ha vært innovativ i bruken av eksisterende teknologi, å ha gjort en spesiell innsats for egne elever eller kollegaer, og har oppnådd spesielt gode resultater.

Møt årets nettlærer

I år ble NKI nettlærer, Per Martin Skogsholm (67) årets nettlærer. Han har lang og bred erfaring med fjernundervisning. Karrieren hans begynte i fjernundervisning som brevskolelærer i 1972 ved NKI.

– Min første kontakt med NKI var i 1968 da jeg begynte på NKI’s Ingeniørhøgskole. Dette studiet var en kombinasjon av brevstudie og kveldsundervisning. Gjennom de tre årene med studie ble jeg veldig fasinert av denne studieformen, og etter endt utdanning søkte jeg jobb hos NKI. I 1972 begynte jeg som brevskolelærer. Jeg lærte mye i den tiden som jeg i dag gjør nytte av som nettlærer, sier Per Martin Skogsholm.

– Jeg har fulgt fjernundervisningen fra den tiden studentene sendte sine besvarelser via postverket til i dag hvor alt skjer via nettet.  En fantastisk utvikling.

Hva motiverer og inspirerer deg som nettlærer?

– Det som motiverer og inspirerer meg som nettlærer er at en får lov til å hjelpe studentene til å nå sine mål. Alle de positive tilbakemeldingene fra studentene gjør at en står på litt ekstra. Jeg får god kontakt med de aller fleste, og det er også med på å gjøre denne jobben meget interessant. Det å få lov til å hjelpe og veilede voksne mennesker som virkelig ønsker å skaffe seg en utdannelse er nok den største drivkraften.

Hvordan er det å bli utnevnt til årets nettlærer?

– Det å bli årets nettlærer var egentlig helt fjernt for meg, trodde aldri det skulle skje meg.

Jeg viste selvfølgelig at dette var en pris som ble delt ut hvert år, og jeg har jo vært nominert til den før, men at jeg skulle nå helt opp og bli kåret var for meg en stor overraskelse. Det er jo mange meget dyktige nettlærere som blir nominert hvert år.

Jeg ble derfor veldig overrasket da jeg ble oppringt og fortalt at jeg var blitt kåret til årets nettlærer.

Jeg ble veldig glad og selvfølgelig litt stolt. Dette var jo en bekreftelse på at den jobben jeg gjør som nettlærer blir lagt merke til og satt pris på. Det gikk vel ikke helt opp for meg hvor stort dette var før jeg stod der og skulle motta prisen, da kom følelsene veltende inn over en.

En dyktig nettlærer

– En nettlærer må alltid prøve å sette seg i studentens situasjon. Studentene sitter ofte og studerer helt alene og har som oftest bare nettlæreren som kan hjelpe seg. Det er derfor viktig at vi er tilgjengelig, jeg er stort sett tilgjengelig hver dag hele året enten det er helg eller ikke.

Studentene må få raske tilbakemeldinger på sine henvendelser, de er avhengig av det slik at de kommer seg videre. Alle tilbakemeldinger må være riktige, seriøse og lette å forstå. Det må benyttes et enkelt språk uten bruk av fremmedord og forkortinger. Studenten må alltid kunne stole på sin lærer, sier Per Martin om hva som definerer en bra nettlærer.

Studietips og råd fra årets nettlærer

– Jobben som nettlærer er ikke bare å rette, kommentere og vurdere besvarelser, men også å hjelpe de med å løse uklarheter, rettlede og hjelpe de med studieplanleggingen.

Nettlæreren er NKI’s ansikt utad, noe som gjør at en må opptre på en høflig og seriøs måte.

Som nettlærer får en mange forskjellige spørsmål fra sine studenter. De fleste kan jeg svare på direkte, men enkelte videresendes til NKI.

Jeg oppfordrer alltid nye studenter til å ta kontakt når de trenger hjelp i studiet.

Det kommer mye spørsmål vedrørende eksamen. Jeg gir da råd til hvordan de skal forholde seg, og hvordan de skal disponere tiden under eksamen osv. Mange vet ikke at det ligger tidligere eksamener ute på nettet så da må jeg forklare hvor og hvordan de skal finne disse oppgavene. I starten av studiet blir det å hjelpe de med planleggingen av studiet slik at kan avlegge eksamen til riktig tid.

Men det viktigste rådet er at de tar kontakt når det er noe som er uklart i stede for å kaste bort mye av studietiden på å finne ut av det samt å unngå at de blir frustrerte.

Det er også viktig å oppmuntre studentene slik at de får lyst til å stå på litt ekstra, sier Per Martin.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk