Hopp til hovedinnholdet
26. april 2018

2018 blir yrkesfagenes år!

Det har vært en god økning av søkere til yrkesfag – til glede for arbeidslivet! Nå skal det satses bredt på fagkompetanse, for både unge og voksne med realkompetanse. Den ordinære søknadsfristen for inntak til videregående skole var 1.mars og tallene etter årets søkerrunde er nå klare.

Fagansvarlig

2018 blir yrkesfagenes år!

Tall fra Utdanningsdirektoratet

I følge Utdanningsdirektoratet, har det på yrkesfag vært en økning på 1200 søkere. Tallene viser at det har vært omtrent like mange søkere til yrkesfag og studieforberedende Vg1. Det har vært en særlig god økning til Helse- og oppvekstfag Vg1 med 600 flere søkere. Dette er en økning på 6 % sammenlignet med fjoråret. På både Vg1 og Vg2 innenfor helsefagene er det en økning med 1300 flere søkere enn i 2017. Det tilsvarer en økning på 5%.

Yrkesfagenes år

I år ble kampanjen, Yrkesfagenes år 2018, satt i gang på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Kampanjen har som mål å skape blest og positivitet rundt det å velge en yrkesfaglig retning til arbeidslivet. Det er organisasjonen, WordSkills, som har fått i oppdrag å bidra til økt rekruttering og forståelse for fagutdanningens verdi i samfunnet. Sammen med elevorganisasjonen EO, skal de vise frem tilbudet av yrkesutdanninger og samtidig sette fokus på at det skal være tilstrekkelig med antall læreplasser.

Arbeidsmarkedet har behov for yrkesfaglærte

Prognoser viser at det vil være økt etterspørsel etter yrkesfaglærte. I følge Statistisk sentralbyrå, vil vi mangle nesten 90 000 fagarbeidere i 2035. Det er selvfølgelig viktig å foreta et studievalg ut i fra interesse, men det er også lurt å se hvilke muligheter de ulike utdanningsvalgene har etter endt utdanning.

Hvis du lurer på om du skal velge en yrkesfaglig utdanning, ta en kikk på NHOs liste over 10 grunner til å velge yrkesfag. Vi håper dette kan hjelpe deg med å ta valget:  

  1. Du skaper noe og ser konkrete resultater av det du gjør
  2. Du kommer raskt ut i jobb
  3. Du får lønn under utdanningen
  4. Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig
  5. Du får ferdigheter slik at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet
  6. Du står sterkt om du ønsker å starte egen bedrift
  7. Du blir attraktiv for norske bedrifter
  8. Du kan få ansvar for å håndtere avanserte maskiner
  9. Du har over 170 yrker å velge blant
  10. Du får mange muligheter til å utdanne deg videre

Ikke nok med det - med en god fagutdanning vil du stille forrest i køen når du skal søke jobb!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk