Hopp til hovedinnholdet
10. september 2018

Kurs i Tannhelsesekretær Vg3

Vi er stolte av å kunne presentere det yrkesfaglige kurset, Tannhelsesekretær! NKI satser på yrkesfag fordi vi mener at det vil være en stadig økende etterspørsel etter yrkesfagutdannede i årene fremover.

Fagansvarlig

Tannhelsesekretær Vg3

Fremtidens jobber
Yrkesfag gir oss fremtidens jobber, sa statsminister Erna Solberg, da hun åpnet utstillingen «Fremtidens yrkesfag» på Teknisk Museum i august. Arbeidslivet er i endring og det vil være et stort behov for fagarbeidere i årene som kommer.

I følge tall fra Veilederforum, vil det i 2030 mangle nesten 50 000 arbeidstakere innenfor pleie- og omsorgsfagene. Vi vil være med å fylle dette behovet i arbeidsmarkedet og har nå lansert kurs i Tannhelsesekretær Vg3. 

Hva er jobben til en tannhelsesekretær?

Som tannhelsesekretær assisterer du tannlegen under ulike behandlingssituasjoner. Du vil ha ansvaret for røntgenarbeid og enklere laboratoriearbeid. I tillegg vil du ha hovedansvaret for hygienen og smittevernet på tannklinikken, hvor rengjøring, sterilisering og vedlikehold av instrumenter og utstyr inngår.

Kommunikasjon er også en viktig del av yrkeshverdagen til en tannhelsesekretær. Du vil jobbe tett på pasienter og pårørende, og da er det viktig å kommunisere og informere på en forståelig og god måte. Den tverrfaglige kommunikasjonen du vil møte med kollegaer og andre samarbeidspartnere, innebærer at du skal kunne benytte fagterminologi. 

Hvor jobber tannhelsesekretæren?

Aktuelle steder for en tannhelsesekretær å jobbe, er ved private og offentlige tannklinikker eller ved de odontologiske fakultetene i Oslo, Bergen og Tromsø. Det er også muligheter for å jobbe ved spesialklinikker som kjevekirurgi eller kjeveortopedi, ved sykehus, helsestasjoner eller sykehjem.

Mulighetene er mange!

Utdanningsløpet

For å oppnå autorisasjon som tannhelsesekretær, må du enten ta Helse- og oppvekstfag Vg1 og Helseservicefag Vg2 først, eller oppnå autorisasjonen som praksiskandidat. Da må du kunne vise til minimum 5 år med relevant praksis. Det er fagopplæringskontoret i de ulike fylkene som godkjenner praksis.

Tannhelsesekretær Vg3 er det ikke et krav om praksis, men vi anbefaler likevel at alle skaffer seg en praksisplass slik at teorien bli praktisert. Dette vil du bli testet i på den tverrfaglige eksamenen og den praktiske fagprøven. En mulighet er å skaffe seg en relevant praksisplass allerede på Vg1 eller Vg2, hvis du vet at det er tannhelsesekretær du ønsker å bli. Les om Viktoria og hennes erfaring med praksis ved en tannklinikk.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk