Hopp til hovedinnholdet
13. februar 2018

Nye løyvekompetansekurs

Gjennom flere tiår har NKI vært ledende leverandør av kurs for den som skal ta løyveeksamen for taxi eller person- og godstransport. Det ønsker vi fortsatt å være, og lanserer nytt kompetansekurs for løyve i ny forbedret versjon. 

Bent Hvale

Produktansvarlig

Nye løyvekompetansekurs

Ved årsskiftet kom det en endring i eksamensordning ved at løyvekesamen heretter avlegges hos Statens vegvesen. NKIs løyvekompetansekurs er spesielt tilpasset den nye eksamensordningen.

Overgangsordning for den som er påmeldt kurs innen 1. januar 2018

Hvis du har meldt deg på et av våre løyvekurs før 1. januar 2018, kan du selv velge om du vil avlegge eksamen hos oss eller hos Statens vegvesen. NKI vil avholde eksamen for studenter påmeldt i 2017 med jevne mellomrom ut året 2018. Men hvis du har meldt deg på løyvekurs etter årsskiftet, har du ikke dette valget, da må du avlegge eksamen hos Statens vegvesen etter ny ordning.

Like strenge krav til kunnskap

Pensum er i all hovedsak uforandret, og Samferdselsdepartementet har gitt klar beskjed om at det skal være like strenge krav til kunnskap i fremtiden; myndighetene ønsker ikke å senke det faglige nivået i transportbransjen. Det nye er at eksamen hos Statens vegvesen vil bestå av flervalgoppgaver, ingen tekstbevarelser.

Tilpasning til ny eksamensform

Ved hjelp av våre faglige ressurser, har vi tilpasset kursene til ny eksamensform, slik at den som går løyvekompetansekurs hos oss har de beste forutsetninger for å stå på eksamen. Vi har redusert antall innsendingsoppgaver og har samtidig byttet ut faste langsvaroppgaver med randomiserte kortsvaroppgaver. Det betyr at du vil få flere spørsmål, men det kreves ikke at du skriver en lang besvarelse for hvert spørsmål. En setning eller to vil som regel holde. Hver innsending vil inneholde mellom 12 og 18 kortsvaroppgaver, og ingen får samme sett med oppgaver da oppgavene trekkes tilfeldig av en stor database.

Lærer som oppklarer misforståelser

Som løyvestudent vil du ledes gjennom pensum ved at du får spørsmål fra alle kapitler i lærebøkene. Det skal ikke være skriveferdighetene det står på når du svarer, vi henger oss ikke opp i grammatikk og rettskrivning, men du må fortsatt ha tilegnet deg det faglige stoffet du vil bli testet i på løyveeksamen. Og hvis det er noe du har misforstått, vil læreren din gi deg veiledning slik at du får rettet opp misforståelsen og oppnår den innsikt og forståelse du trenger som løyvehaver.

Denne personlige oppfølgingen er gull verdt, for de fleste som har lest en lærebok, har nok misforstått et eller annet. Innsendingsoppgavene gir deg mulighet til å få testet forståelsen, og læreren din gir deg en forklaring når det er noe du har forstått feil. Selvstudium kan være vel og bra, men det er mye enklere å få avlært «feil kunnskap» når du blir veiledet av en fagperson.

Klasseromsundervisning

Hvis du ønsker klasseromsundervisning, finner du en liste over våre samarbeidspartnere her

Prøveeksamen – et ekstra tilbud

Etter at du har lest pensum og fått rettet innsendinger, kan du be studieleder gi deg tilgang til prøveeksamen for ditt løyvekompetansekurs, enten Prøveeksamen løyve for person- og godstransport eller Prøveeksamen taxiløyve.

Prøveeksamen er delt i to. Den ene delen er et opplegg der du får prøve deg på randomiserte flervalgoppgaver av samme type som du møter på eksamen hos Statens vegvesen. Den andre delen er en tekstbesvarelse bestående av et par tidligere gitte eksamensoppgaver. Også disse trekkes tilfeldig av en database slik at det skal mye til at to studenter får samme oppgavesett.

Best mulig rustet på eksamen

Målet er at du etter å ha vært gjennom kurset, levert alle innsendinger og tatt prøveeksamen skal oppleve at du behersker stoffet når du avlegger eksamen hos Statens vegvesen.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk