Hopp til hovedinnholdet
16. februar 2016

Fagskole – ettertraktet kompetanse i arbeidslivet

Fagskoleutdanning blir stadig mer ettertraktet i arbeidslivet. Nå mener NHO at god tilgang på personer med kompetanse fra fagskole, vil ha stor betydning for Norges fremtidige verdiskapning og velferd.

Etterspurt i arbeidslivet
Fagskole er en kort og yrkesrettet utdanning med stor faglig tyngde som ligger på nivå mellom videregående skole og høyskole. Opptakskravene for fagskole er noe lavere enn for høgskole, og det vektlegges realkompetanse/arbeidserfaring fremfor formell skolegang. Med krav om godkjenning fra NOKUT, løftes likevel fagskole opp til å gi større faglig tyngde enn utdanning på lavere nivå. Personer med fagskoleutdanning er en svært etterspurt ressurs i arbeidslivet. I følge NHOs kompetansebarometer for 2015, meldte NHOs medlemsbedrifter at over halvparten vil ha behov for å rekruttere personale med fagskoleutdanning de neste fem årene.

Økt behov for fagskole
Økte krav til omstillinger og etter- og videreutdanning, gjør at fagskolen vil komme enda mer til sin rett i fremtiden. I dag er det ca. 16 000 fagskolestudenter i Norge. Det utgjør kun seks prosent av Norges totale studentmasse. NHO mener dette er altfor få i forhold til behovet i arbeidslivet. Fagskoletilbudet bør derfor bygges ut, både i omfang og bredde. Tall fra Statistisk sentralbyrå, antyder at det kan bli et stort underskudd av arbeidstagere med kort, yrkesrettet utdanning og personer med fagbrev frem mot 2030. NHO mener at god tilgang på personer med kompetanse fra fagskole, vil ha stor betydning for Norges fremtidige verdiskapning og velferd.

Norges største fagskole på nett

NKI Nettstudier tilbyr et bredt utvalg fagskoleutdanninger som gir kompetanse som kan tas i bruk direkte i arbeidslivet. –Fagskolesektoren er en stadig viktigere del av det norske utdanningstilbudet, og vi er stolte av det brede tilbudet vi kan tilby våre fagskolestudenter, sier Wenche Halvorsen, Administrerende direktør hos NKI Nettstudier.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk