Hopp til hovedinnholdet
17. januar 2014

Fra en studierådgivers perspektiv: dialogpartner eller ekspert?

I disse dager er det mange som skal ta et viktig valg, nemlig hva man skal studere, og som derfor kontakter oss for å få veiledning rundt dette. En av de viktigste tingene jeg lærte som rådgiverstudent, var at rådgiveren ikke skulle være en ekspert. Dette er en av de tingene jeg har kjent mest på i de månedene jeg har jobbet som studierådgiver ved NKI Nettstudier.

Studieleder for helsefagskolen, NKI Nettstudier

Når en student ringer inn eller sender oss en e-post, er det gjerne en ekspert de vil snakke med, eller etterspør. En som kan alt om studiet de vurderer å søke på, som kan si dem hva de burde gjøre, og som vet hva som er riktig for dem, men det er vanskelig å ta avgjørelser på vegne av en person man ikke kjenner personlig.

I en dialog er det i stedet to likeverdige parter, som både lytter og prater sammen. Der er det ingen ekspert, ei heller en fasit. Dette var noe jeg også lærte betydningen av som rådgiverstudent.

Å skape en dialog er noe jeg prøver på hver dag som studierådgiver. Jeg lytter, og prøver å forstå hva det er studentenegentlig sier, og stiller spørsmål som kan virke både oppklarende for studenten, og for meg som studierådgiver. Det er i dialogen jeg tror at studenten finner ut av hva som er riktig for akkurat han eller henne. I den korte tiden jeg snakker med en person på telefonen er dette fokuset mitt, i tillegg til å svare så godt jeg kan på andre studierelaterte spørsmål. Dette fokuset opplever jeg som nyttig i mange sammenhenger.

Studentene som ringer inn ønsker først og fremst å møte en som kan lytte til dem, og som stiller dem noen gode spørsmål som setter i gang refleksjon. Dermed åpner også muligheten seg opp for å ta de gode, genuine avgjørelsene som gjør at man blir fornøyd med studievalget sitt.

Min oppfordring til deg som skal ta et studievalg, er å tenke at du er ekspert på deg selv, og selv om jeg som studierådgiver kan gi deg gode tips og anbefalinger, er det i bunn og grunn du som har svaret.

Lene Ørbech Jensen, Studierådgiver

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk