Når en student ringer inn eller sender oss en e-post, er det gjerne en ekspert de vil snakke med, eller etterspør. En som kan alt om studiet de vurderer å søke på, som kan si dem hva de burde gjøre, og som vet hva som er riktig for dem, men det er vanskelig å ta avgjørelser på vegne av en person man ikke kjenner personlig.
I en dialog er det i stedet to likeverdige parter, som både lytter og prater sammen. Der er det ingen ekspert, ei heller en fasit. Dette var noe jeg også lærte betydningen av som rådgiverstudent.
Å skape en dialog er noe jeg prøver på hver dag som studierådgiver. Jeg lytter, og prøver å forstå hva det er studentenegentlig sier, og stiller spørsmål som kan virke både oppklarende for studenten, og for meg som studierådgiver. Det er i dialogen jeg tror at studenten finner ut av hva som er riktig for akkurat han eller henne. I den korte tiden jeg snakker med en person på telefonen er dette fokuset mitt, i tillegg til å svare så godt jeg kan på andre studierelaterte spørsmål. Dette fokuset opplever jeg som nyttig i mange sammenhenger.
Studentene som ringer inn ønsker først og fremst å møte en som kan lytte til dem, og som stiller dem noen gode spørsmål som setter i gang refleksjon. Dermed åpner også muligheten seg opp for å ta de gode, genuine avgjørelsene som gjør at man blir fornøyd med studievalget sitt.
Min oppfordring til deg som skal ta et studievalg, er å tenke at du er ekspert på deg selv, og selv om jeg som studierådgiver kan gi deg gode tips og anbefalinger, er det i bunn og grunn du som har svaret.
Lene Ørbech Jensen, Studierådgiver