Hopp til hovedinnholdet
18. september 2018

Hvordan holde motivasjonen gjennom hele skoleåret?

Det er helt normalt å slite litt med motivasjonen gjennom et helt skoleår. Vi har derfor laget et blogginnlegg med lure tips du kan prøve om du trenger en ekstra motivasjonsboost.

Hvordan holde motivasjonen gjennom hele skoleåret?

På starten av skoleåret er det naturlig å sitte med masse motivasjon, forventinger og glede vedrørende det å begynne på et nytt studium. Da er det lurt å skrive ned disse tankene i en bok. Denne boken er det fint å ta frem om du senere i semesteret sliter med faget eller begynner å lure på hvorfor du begynte i det hele tatt. Da trenger du å minne deg selv om de målene du satte til deg selv og forventingene du hadde ved studiestart.

Lag en plan slik at du får en ryddig oversikt over planlagte oppgaver og lesedager. Dette vil gjøre det lettere for deg å skape en god progresjon, samtidig som du hele tiden har oversikt over kommende innleveringer. Dette kan også hjelpe deg med å få gode karakterer, fordi du har forberedt deg, og gode karakterer vil også være med på å holde motivasjonen oppe.

Vær bevisst på din ytre og indre motivasjon. Når vi er indre motivert gjør vi noe fordi det er morsomt og interessant. Ytre motivasjon handler om at vi gjør noe fordi vi ønsker å oppnå noe. Målet kan være en belønning eller å unngå straff. Dette kan være f.eks å skaffe den grunnleggende kompetansen du trenger for å komme inn på det studiet du egentlig ønsker, eller det kan være å gjøre seg ferdig med et studium for å unngå at Lånekassen ikke gir deg mere lån. Det må være en balanse mellom indre og ytre motivasjon for å få noe ut av studiet du har begynt på, men det er også helt normalt å være usikker på dette til tider.

Ta vare på alt av oppgaver. Se på hva du ikke har fått til, for så å sammenligne med de neste oppgavene du leverer. Er det fremskritt? Er det noe du har gjort bedre, eller føler du har fått bedre til? Hva har lærer gitt deg av tilbakemeldinger som kan brukes i neste besvarelse? Noter deg dette. Før det i en dagbok eller på telefonen din. Når du skal gjøre noe som føles som store omveltninger er det viktig å ha oversikt.

Det er også utrolig viktig med gode holdninger. Hvis du sier til deg selv at du ikke klarer dette, vil du mest sannsynlig ikke få det til. Si til deg selv at du får det til og at du ikke skal gi deg før oppgaven er løst. Her er noen eksempler på positive tanker:

Jeg skal bli mer og mer motivert for hver gode karakter jeg får.

 Å få gode karakterer kommer til å bli naturlig for meg. Framskrittene kommer til å være tydelige.

Reflekter over studiesituasjonen din med jevne mellomrom, ikke bare når det er vanskelig og tungt. Da kan du lettere se hva som gjør deg umotivert og unngå situasjoner som fremkaller disse tankene. Da vil du greie å endre måten du arbeider og lærer på, slik at du kan hjelpe deg selv slik at ikke motivasjonen svikter så lett.

Bruk studielederen og faglæreren din gjennom studieløpet om du sliter med motivasjonen.

Vi er her for deg!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk