Hopp til hovedinnholdet
30. oktober 2015

Hvordan skrive en god CV?

I disse dager er det eksamenstider på NKI. Når vi spør våre studenter så oppgir mange at de tar utdanning fordi det gir nye karrieremuligheter. Og det stemmer – faglig påfyll gir deg økte muligheter i arbeidslivet. Kunnskap slår alt, er min påstand! Til alle dere som i nærmeste framtid skal søke en spennende jobb – her kommer noen tips til hvordan du lager en god CV.

Første gang du lager en CV så tar det mye mer tid enn du tror – senere er det kun nødvendig vedlikehold som skal til. CV-en skal følge søknaden og til sammen skal dokumentene gi et godt bilde av din kunnskap og erfaring (CV-en) samt din motivasjon for jobben du søker (søknaden).

Steg – 1: Finn en CV-mal du liker
Du finner et stort utvalg CV-maler på nettet. Velg deg ut en mal som er enkel å fylle ut og som du liker rent lay-out messig.

Steg – 2: Vær nøye med utfyllingen
Det er vanlig å bruke en mal hvor personlige opplysninger står øverst på første side. Pass på å oppgi alder og sivil status – tillegg til navn, adresse og kontaktinfo (e-post og tlf.). Mange lurer på dette med bilde eller ikke. Her finnes ingen fasitsvar, men velger du å ta med et passfoto så velg et profesjonelt, ikke et feriebilde med en paraplydrink i hånden.

Deretter er det ålreit å ha et avsnitt som heter Nøkkelkvalifikasjoner. Her skal du kort fremheve dine sterkeste kort som fremtidig medarbeider og spisse kvalifikasjonene mot den jobben du søker. Det være seg at du har gode kommunikasjonsegenskaper, at du er en dyktig prosjektleder osv. Pass på å ikke ta med for mange punkter her – bare de aller viktigste.

Neste steg er å fylle ut arbeidserfaring og utdanning, gjerne i den rekkefølgen. Det viktigste uansett hvilken rekkefølge du velger, er at du gjør det ryddig og oversiktlig. Søker du din første jobb, så velger du utdanningen din øverst, men ta med arbeidserfaringen du har. Vær nøye med årstall og at disse stemmer med hva som står på dine attester og vitnemål. Når du lister opp arbeidserfaring er det viktig at du får med din stillingstittel og dine viktigste arbeidsoppgaver.

Husk også å få med språkkunnskaper, samt digitale kunnskaper.

Steg – 3: Tillitsverv og personlige interesser
Så har vi kommet til den delen av CV-en hvor skjønn kommer inn i bildet. Verv er alltid positivt. Har du vært aktiv innenfor frivillighet eller engasjert deg i studentdemokratiet – ja, så før det opp. Det er alltid positivt at du har vært villig til å ofre av din tid for andre.

Så kommer vi til dette med personlige interesser – hva bør en ta med? Her finnes intet fasitsvar, men før gjerne opp interesser som kan understøtte din søknad. Søker du en jobb som markedskonsulent i Røde Kors, så er det absolutt et pre om du har jobbet som frivillig for organisasjonen. Mitt råd er videre at du ikke drar på med for mye her, men noen få punkter er OK.

Til slutt: – Tenk enkelt, nøyaktig og oversiktlig. Det spiller mindre rolle hvilken mal du velger.

Send meg gjerne en e-post så sender jeg min CV i retur til deg.

Hilsen Elisabeth Odden
Undervisningsdirektør
e-post: eo@nki.no
Følg meg på Linkedin her

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk