Hopp til hovedinnholdet
25. august 2017

Jeg skal bare...

Leseplanen er klar! Du vet nøyaktig når du har planlagt innsendingene dine, og til og med fått sneket inn tid til repetisjon før eksamen i planen. 

I følge planen har du tilstrekkelig med tid til å komme gjennom alt du trenger dette semesteret! Du har til og med skrevet ned din motivasjon for studiet, så den kan hentes frem som en påminnelse senere. Halve jobben er så og å si gjort og du er klar for å sette i gang!

Men vent.. 

Liv Kari Fjeldheim - studieleder

Studieleder

Hvordan bli kvitt tidstyvene?

Det har gått over en uke, og du har ennå ikke gått gjennom planlagt stoff for denne uken. Du ligger etter!

Mange av våre studenter har en hektisk hverdag. Det er fullt opp med både jobb og familie ved siden av studiene, og tid til venner skal man også ha.

Du må bare innrømme det. Det har blitt for mange forstyrrelser, distraksjoner.

Tiden er dyrebar, og dagene for korte, for både deg og de rundt deg.

Som hjelp til å disponere tiden riktig er det viktig å:

  • Få de nærmeste med på laget. Sørg for at de forstår viktigheten av studiene dine, og involvere dem i prosessen
  • Lær deg selv å kjenne med tanke på hva som er forstyrrende, og hva som gjør deg skjerpet
  • Ikke påta deg andre oppgaver

Du sa det selv. Tiden er dyrebar. Det er jo nettopp derfor den må disponeres riktig!

Du må inngå en avtale med kjæresten. Tirsdager og torsdager er forbeholdt studier for deg. Han forstår at det er viktig, det vil gi deg nye muligheter på jobben. Han tar med barna ut så du kan jobbe. Han skal også få alenetid. Band-øvelse på mandag og trening på onsdag. På de dagene kan du ikke jobbe med studier. Du må ta deg av barna, og dessuten vil du det, for du har jo mistet tid med dem på studiedagene dine.

En avtale som denne kan du inngå med kjæresten, din beste venn, foreldre, eller voksne barn. Eller hvorfor ikke en kollega?

Venninna di vil kun møte deg visse dager i uka, og når dere møtes krever hun et sammendrag fra din siste studiedag. Kanskje irriterende, men du har selv tatt initiativet.

 Din nærmeste leder vet at du studerer etter jobb på tirsdager. Han lar være å gi deg den oppgaven i dag. Vet at du kommer til å jobbe overtid eller starte tankeprosessen. Du har fortalt hva som kan distrahere deg.

 Det er viktig å finne frem til avtaler som fungerer. Kun fantasien stopper deg.

Slike avtaler kan gjerne ta utgangspunkt i hva som virker forstyrrende, eller hva som virker skjerpende for deg. Litt prøving og feiling må til.

Enkle ting, som å ikke starte studiene når du er sulten, når favorittprogrammet starter, når du akkurat har postet et innlegg i sosiale medier, når klesvasken bør henges opp…!

Kanskje må du studere i andre omgivelser, eller bare fjerne deg fra rommet med TV, la mobilen bli liggende, sette programmet på opptak.

«Hei, vi ser den episoden sammen, da.. På fredag!» Venninna di har skjønt det.

Han forlot huset etter at han hadde laget middag og hengt opp klesvasken. Du vet hva ditt bidrag er.

Til syvende og sist er du selv ansvarlig for å få studiene i havn, men la gjerne andre legge til rette for at det blir mulig. Da vil du sannsynligvis også føle en større forpliktelse.

Vi som er studieledere ved NKI kan ikke lage middagen for deg, men står mer enn gjerne til tjeneste der vi kan. Vi kan hjelpe til med å lage en realistisk plan for studiene, og kanskje skape bevissthet rundt hva som holder akkurat DEG til planen.

LYKKE TIL MED STUDIENE!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk