Hopp til hovedinnholdet
5. mai 2014

Kunnskap slår alt!

For tiden fylles lokalene våre opp med studenter som skal avlegge eksamen. Omtrent en tredjedel av våre eksamener, krever personlig frammøte. Rundt forbi i de ulike etasjene henger det oppslag med teksten: «Eksamen pågår. Vis hensyn». Om morgenen sitter studentene i foajéen vår og venter. De er stille og konsentrerte. Noen blar igjennom pensumnotater, andre mediterer og noen sitter urørlige med et konsentrert og innbitt uttrykk. Det er bare minutter før de skal vise hva uker og måneder med studier har lært dem.

Undervisningsdirektør, NKI Nettstudier

Eksamensdagen er helt spesiell. Kvelden i forveien har du forsøkt å legge deg i fornuftig tid – for det gjelder å være opplagt. Og du må for all del ikke glemme hjelpemidler som kalkulator, gode penner osv. Mat og drikke er også viktig og krever innkjøp og planlegging. Vekkeklokken(e) stilles – med god margin, for du forsover deg bare ikke på selveste eksamensdagen. På sengekanten blar du kanskje igjennom noen eksamensnotater for å trippelsjekke at det viktigste sitter.

Så tropper du opp, finner eksamenslokalet, og foran i lokalet står eksamenslederen og leser opp reglementet med en høytidelig stemme. Vaktene går rundt og kontrollerer at du ikke har med hjelpemidler ut over det som er tillatt. Disse innledende minuttene før en får utdelt eksamensoppgaven er ulidelig nervepirrende. Det er like før sannhetens øyeblikk – øyeblikket hvor det går opp for deg hvorvidt du har «truffet» med eksamensforberedelsene.

Skoleeksamen er en eksamensform som krever maksimal prestasjon innenfor et gitt tidsrom. Det er en krevende øvelse i seg selv. Du skriver så blekket spruter, tiden går fort og når det hele er over så føler man seg helt pumpa og tom. Ikke alle opplever at de får vist alt hva de kan og hva de er gode for på selve eksamensdagen.

Det er da du skal huske at et studium er mye mer enn hva du klarer å få ned på papiret i løpet av noen få hektiske timer. Det er summen av alt du har lest gjennom hele studietiden som blir din totale ballast. Den kunnskapen er din og bare din, og den kan du ta med deg videre gjennom hele livet. Ingenting er så verdifullt som kunnskap – den slår alt.

Lykke til med dine NKI-studier, og til dere som har eksamen i disse dager: Gi gass – du kan mer enn du tror!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk