Hopp til hovedinnholdet
27. juni 2018

Gikk du i skippertaksfella?

Gikk du i skippertaksfella? Klarte du å utnytte de siste ukene før eksamen på en effektiv måte?

Lærer i Helse- og oppvekstfag

Gikk du i skippertaksfella?

De fleste vet at skippertaksmetoden ikke er å anbefale, men har man først havnet i situasjonen, er det ikke annet å gjøre enn å bite tennene sammen og gjøre en ordentlig innsats i eksamensinnspurten.

Sommerferien er en fin mulighet til å lage en plan for å unngå den samme feilen igjen. Du kan for eksempel begynne med å få orden på motivasjonen. Forsøk å finne grunnen til at motivasjonen svikter. Motivasjon er ganske vesentlig for at du skal kunne nå dine mål. Det er viktig å kunne kjenne på det som virker vanskelig, for å komme tilbake i riktig gjenge. Finn ut hva det handler om. Har du en følelse av at du har valgt feil, at du ikke trives eller har fag som er vanskelige?

NKI tilbyr veiledningssamtaler der du kan få hjelp til å se dine muligheter og bli tryggere i dine valg av studier. Det å jobbe på lesesalen eller på et bibliotek er ofte den beste måten å skape et godt skille mellom studier og fritid på. Mange studenter føler at de nesten aldri har fri. Selv når de drar på ferie, tar de gjerne den dårlige samvittigheten med seg i form av bøker de skal prøve å lese når de får tid. Her ligger sannsynligvis mye av årsaken til at så mange studenter er stresset.

Forpliktelse

De fleste studentene har deltidsjobber og kommer seg på jobb i rett tid, og går på jobben selv om de kanskje ikke føler seg helt i form. De samme studentene kan bli liggende i sengen til langt på dag når de skal studere. Hvorfor er det slik, tror du? Mangler de motivasjon, er de late, blir studentene mer syke enn i deltidsjobben? Nei, saken er at de ifølge psykologene Hauge og Wormnes ikke har forpliktet seg på samme måte som i deltidsjobben. Nøkkelen her er altså forpliktelse!

Når du har forpliktet deg til en oppgave, er det viktig at du lager «en gjennomførbar plan». Urealistiske planer er ikke lette å forplikte seg til. Spør deg selv hvor mange timer du er i stand til å studere effektivt hver dag. Det er bedre å legge listen for lavt enn for høyt. Mange har nytte av å forplikte seg til en fast arbeidstid hvor de skal studere. Du må ha tro på at du kan gjøre det og lykkes. Når du har forpliktelsene vil de etter hvert bli til gode vaner og bli automatisk ubevisst atferd.

Nyt sommeren og tenk litt på hva du vil forplikte deg til i studiene :)

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk