Hopp til hovedinnholdet
5. oktober 2017

Selvtillit, eksamen og nerver

Betyr selvtillit noe for resultatet av din prestasjon? Kan det være slik at du ville fått en langt bedre karakter om du hadde hatt bedre selvtillit? La oss være enige om en ting. Selvtillit er irriterende viktig. Særlig til muntlig eksamen kan den bety ganske mye. Så hva gjør man for å få bedre selvtillit som student?

NKI nettlærer, Aage Georg Sivertsen

Nettlærer, Aage Georg Sivertsen (Foto: Sturlason)

Selvtillit, eksamen og nerver

Selvtillit er først og fremst viktig for at tiden som student - og selve eksamen, ikke skal oppleves som noe vondt. Kort sagt er det noen punkter det kan være verdt å nevne:

1. Er en god karakter livsviktig?

Vær klar over at eksamen ikke er ensbetydende med liv eller død. Selvsagt kan du få nye sjanser og selve karakteren vil neppe avgjøre om du vil komme inn på en videre utdanning eller om du vil få jobb. Her må det nevnes at jeg selv har avlagt rundt 20 eksamener på Universitet. Jeg har ennå til gode at én eneste arbeidsgiver har spurt meg om hvilken karakter jeg har fått i hvert enkelt fag. Selvsagt er det viktig å få utdanning og bestå eksamen, men det er ikke alltid livsnødvendig å få en toppkarakter.
2. Gode forberedelser roer nervene
Det er ingen tvil om at iherdig innsats, nysgjerrighet, godt humør og troen på at det skal gå bra, er avgjørende for både studiet og eksamensresultatet. Jo bedre forberedt man er, jo mer bør selvtilliten øke. Og omvendt. Hvis man virkelig gir jernet, vil man alltid til slutt lykkes. Om man misser eller gjør det dårlig innimellom, er det superviktig å ha troen og viljen på at det til slutt vil gå bra.
3. Kan man bygge opp selvtilliten?
Selvsagt kan man det. Det absolutt viktigste våpenet for å ha god selvtillit er ekstra kunnskap om det man studerer. Dessuten bør man ha samme holdning som en idrettsutøver som skal prestere: Isteden for å tenke på konsekvensene av å mislykkes, tenk heller på å gjøre det best mulig og så får det gå som det vil.

Ved siden av kunnskap og viljen til å lære, er det å være positiv undervurdert. Det høres ut som en klisje, men hør på denne historien:
I 2013 besøkte jeg Robben Island sammen med min datter. Det var her Nelson Mandela satt innesperret på en celle som var seks kvadratmeter stor. I 8 år var han her. Han kjempet mot apartheidsystemet i Sør-Afrika. Tilsammen satt han 27 år i fengsel. Guiden som viste oss den bittelille cellen hadde vært fange sammen med Mandela. Jeg spurte ham hva som gjorde at fangene overlevde. Han svarte: Vi tenkte positivt.
Mandela overlevde og ble president. Når han kunne bli det, kan du også ”bli hva du tror”. Hvis du tror nok. Du kan bli hva som helst. Har du spørsmål eller ønsker en mental mentor, bare send en mail

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk