Hopp til hovedinnholdet
12. juni 2017

Motivasjonstips for deg som er student

Som student er det ikke uvanlig å miste motivasjon opptil flere ganger i løpet av studietiden. Trikset er bare å vite hvordan du skal håndtere det. Vi har laget noen punkter som kan hjelpe deg på de dagene du sliter med å finne motivasjonen.

Karriererådgiver

NKI nettstudent - motivasjonstips

Når du begynte som student hos oss, hadde du mest sannsynlig et mål. Hvis du ikke hadde det, kan du sette deg det nå. Det er aldri for sent. Sett deg et mål som er klart, tydelig og oppnåelig for akkurat deg. Ikke sammenlign deg med noen andre for å ha flest eller best mulig mål. Alle studenter har ulike utgangpunkt, og for at motivasjonen din skal holde gjennom en lang periode, er det ingen grunn til å overdrive målsetningen. Uansett hva målet er, er det viktig at du har en plan for hvordan du skal nå det.

Lag en timeplan slik at du får en ryddig oversikt over planlagte oppgaver og lesedager. Dette vil gjøre det lettere for deg å skape en god progresjon, samtidig som du hele tiden har oversikt over kommende innleveringer. Dette kan også hjelpe deg med å få gode karakterer, da du har forberedt deg. Gode karakterer vil også være med på å holde motivasjonen oppe.

Ha et tydelig skille mellom skole og privat. Det er viktig at du har fullt fokus på pensum når du studerer. Konsekvensen av å ha mange distraksjoner mens du leser, ender bare med at du må bruke lenger tid på å forstå det du leser. Og bruker du mer tid enn nødvendig på skole ved siden av andre plikter, kan ofte motivasjonen synke. Skru av telefon, TV og andre slike gjenstander når du leser. Sett deg inn i teksten og skriv notater underveis. Les gjennom notatene etter du har lest ferdig og repeter høyt for deg selv hva du sitter igjen med. Du vil da fort kjenne på hva du burde lese mer på, og hva du er komfortabel med.

Tål at det er litt kjedelig. Alt er ikke morsomt eller lett hele tiden, men hvis du står i det vil det bli bedre etter hvert. Men husk å dra deg selv opp og ikke ned. Hvis du gjentatte ganger sier til deg selv at du er skolelei, vil dette fortsette i en ond sirkel. Det er også viktig å tenke på sekundære faktorer for å holde motivasjonen oppe. Som for eksempel en god døgnrytme. For at kroppen skal fungere optimalt er det viktig å ha legge seg til en fornuftig tid. Et annet eksempel kan være fysisk aktivitet. Trening er med på å gi deg overskudd og god selvfølelse.

Bruk mennesker rundt deg i perioder hvor motivasjonen er lav. Hent støtte i familie, venner eller andre som betyr mye for deg. Å få noen støttende ord fra noen du er glad i kan ha en motiverende effekt. Vær ærlig med de rundt deg om at du syntes ting er vanskelig, slik at de kan få muligheten til å hjelpe deg på veien.

Aldri gi opp, selv om det er dager hvor du sliter med motivasjonen. Gå da tilbake til målet du satte deg tidligere, for å minne deg selv på hvorfor du gjør dette.

Vi på NKI er her for å hjelpe deg under hele studietiden. Ikke nøl med å ta kontakt med oss hvis du trenger en motivasjonsprat!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk