Hopp til hovedinnholdet
24. juni 2013

Nær halvparten velger digital eksamen

Dette semesteret avviklet NKI 139 eksamener i ulike fag. 66 av disse er for første gang gjennomført digitalt.

– En svært positiv opplevelse, sier student Hanne Støvland Jørgensen, som i vår har tatt digital eksamen i personalledelse.

Hele eksamensavviklingen, fra påmelding til karakteren foreligger, er fullstendig digitalisert for alle involverte. Dette er et gjennombrudd for digital eksamen og et stort steg fremover for nettbasert utdanning.

– Jeg tror studentene får en følelse av frihet. De får vist og prestert hva de kan, kanskje på en bedre måte enn ved vanlig eksamen, sier Wenche Halvorsen, NKIs administrerende direktør.

Digital eksamen er lagt opp slik at studentene på forhånd mottar en epost med informasjon om innlogging. På et gitt tidspunkt blir eksamen gjort tilgjengelig og studentene logger seg inn og besvarer oppgaven.

Alle typer eksamen

Systemet håndterer alle typer eksamener og det gjennomføres eksamen med flervalgsoppgaver, 4 timers og 6 timers skriftlig eksamen, og 1-3 dagers hjemmeeksamen.

I det øyeblikket studentene er ferdig, sendes besvarelsen automatisk til to sensorer. Sensorene logger seg inn, vurdere besvarelsene og registrere karakterer i det samme systemet.

For å sikre at den enkelte besvarelse blir vurdert på selvstendig grunnlag, kan ikke sensorene se hvem som har levert besvarelsene eller hvilke karakter andre sensorer har satt før alle besvarelser er vurdert.

Full oversikt

Eksamensleder har hele tiden full oversikt over prosessen og kan se når studentene starter eksamen, når de leverer, når sensor åpner besvarelsen og når karakteren er satt. Hvis det for eksempel går for lang tid før en sensor vurderer besvarelsene kan vedkommende følges opp.

Systemet har vært en ubetinget suksess og tiden fra studentene leverer besvarelsene til karakterene foreligger er blitt mer enn halvvert.

En annen svært positiv effekt er at søknader om tilpasset eksamen er redusert med hele 70 % og at antallet som ”møter” til eksamen øker.

Mindre eksamensnerver

Når studentene kan gjennomføre eksamen i sitt hjemmemiljø på sin egen datamaskin, er det for de fleste ikke lenger behov for noen ytterligere tilpassing. Studentene opplever dermed mindre stress og eksamensnerver.

– Det har ikke vært noen klager. Alle har vært fornøyd med løsningen, forteller eksamensansvarlig Cathrine Stensrud.

Utviklet av NKI Junglemap

Løsningen er utviklet av NKI Junglemap på selskapets egen plattform og krever ikke spesiell programvare hos verken studenter eller sensorer. Alt gjøres i en vanlig nettleser.

I løpet av neste semester skal de resterende eksamenene med unntak av noen høyskoleeksamener digitaliseres. Det jobbes også med digitale løyveeksamener.

Følelse av frihet, sier NKI-sjefen

Å gjennomføre en digital eksamen er ikke vanskelig, forklarer administrerende NKI-direktør Wenche Halvorsen.

–  På ingen måte. Det er lagt opp til at det skal være nokså likt den opplevelsen studentene har nå de sitter med innsendingsoppgavene sine gjennom studietiden.

Hva tror du denne utviklingen betyr for studentene?

–  Jeg tror de vil få en følelse av frihet. De kan oppleve at eksamensnervene som man kanskje har hatt tidligere, blir svekket. Forskjellen er at de nå sitter i trygge omgivelser og at de bruker samme verktøy de bruker når de vanligvis jobber. Det vil ikke være det samme som å sette seg i et klasserom med penn og papir med en vakt som står og følger med.

Hva betyr det for NKI?

– For NKIs del tror jeg dette løftet viser at vi er i front, og at vi tar studentene våre på alvor. Vi ønsker å være en digital leverandør av en vare, ikke bare tilby kurs og studier. Vi ønsker å være digitale fra A til Å, det tror jeg studentene vil sette pris på.

–  Digital eksamen har selvfølgelig vært utfordrende i forhold til sikkerhet og plagiering, men så lenge man har gode verktøy som lett avslører juks og som tilsier at det er den faktiske personen som tar eksamenen, vil ikke dette bli noe problem. Selv med alle hjelpemidler til rådighet, må studentene likevel vise at de har fått en dybdeforståelse av pensum og har helhetlige refleksjoner til det de har studert.

–  Suksessen for NKI sin del er at vi har begynt i det små, med enkle eksamensoppgaver, for å gjøre oss noen erfaringer før vi går i gang med det mer komplekse. Innen kort tid vil vi prøve å få alt digitalt på alle nivåer. Dette er kommet for å bli, dette er fremtiden, sier Wenche Halvorsen.

Student og firebarnsmor

–   Digital utdanning og eksamen har vært en svært positiv opplevelse. Jeg ble overrasket over den gode strukturen og fyldige kunnskapen som NKI supplerte til faglitteraturen. I tillegg er det stort fokus på læringsmetoder og hvordan strukturere fagene for progresjon og optimal læring, sier Hanne Støvland Jørgensen, som nylig har gjennomført eksamen digitalt i personalledelse HRM, som gir 30 studiepoeng.

Hvorfor valgte du å ta digital eksamen?

–  For å kunne kombinere utdanning med jobb og privatliv. Jeg ønsker å være fleksibel i forhold til studietid, og vil ha mest mulig selvstudium. Dette passer min livssituasjon med full jobb og fire småbarn, samt en mann som driver firma. Mange vil nok tro det er en svært vanskelig kombinasjon, men fleksibiliteten som NKI legger opp til gjør svært mye mulig. Jeg har hatt mulighet til å studere nesten når som helst og hvor som helst. Kombinasjonen av bøker og elektroniske hjelpemidler gjør det mulig å utnytte studiene til fulle.

Hvordan vil du sammenligne digital eksamen med en vanlig eksamensform?

–  Selve gjennomføringen av både ”skoleeksamen” og hjemmeeksamen er nokså lik den jeg er vant til på tidligere studier. Jeg synes som før nevnt at NKI sin måte å gjennomføre hjemmeeksamen på var profesjonell og enkel og ga en veldig trygghet.

–  Blir det aktuelt ved en senere anledning, kommer jeg til å velge digital eksamen igjen. Etter å ha startet ledelsesutdanning og gjennomført de 30 første studiepoengene ved NKI, er jeg motivert til å gå videre. Dette ga meg selvtillit til å fortsette studier med vissheten om at det er fullt mulig i kombinasjon med andre oppgaver i livet, sier Hanne Støvland Jørgensen.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk