Hopp til hovedinnholdet
2. mars 2018

40 prosent angrer på studievalg

I en undersøkelse utført av ManpowerGroup, sier 40 prosent av de spurte at de angrer på studievalget sitt. 

40 prosent angrer på studievalg

Feilvalg
Tall fra ManpowerGroup viser at 4 av 10 angrer på studievalget sitt. Mens 57 prosent svarer at studievalget var gjennomtenkt, er det altså hele 40 prosent som angrer i ettertid. Disse feilvalgene koster samfunnet mange millioner kroner. Men hva skyldes det at så mange velger feil? Det at vi bor i et av verdens rikeste land med et av verdens beste utdanningssystem, gjør at vi har utallige valgmuligheter. Dette gjør det kanskje vanskeligere å navigere rett? Dagens unge føler et enormt press på det å prestere, det å lykkes og å ha en vellykket karriere. Dette gjør at mange ikke tør å følge drømmene sine, men legger for mye vekt på hva venner og familie synes. Usikkerhet knyttet til valg av karriere og studier er et utbredt fenomen, men enkelte studier har flere tvilere enn andre. Dette gjelder særlig på såkalte prestisjestudier. Her er det ekstra høyt studie- og karakterpress. Studenter ved disse studiene har ofte en målsetning om å bevise noe for venner og familie, men på grunn av det høye konkurransenivået på disse studiene, er det mange som faller fra underveis. Dette er et av mange eksempel på at man bør velge studier ut ifra egne interesser, og ikke for å bevise noe ovenfor andre.

Hvordan velge riktig studieretning?
For å velge riktig studieretning, er det viktig å bli kjent med seg selv, og forstå sine egne styrker og svakheter. For mange kan et objektivt blikk på kompetanse og personlige egenskaper være det som skal til for å velge rett. Om man har personlige egenskaper som gjør at noen studier passer bedre enn andre, gjør dette ofte veien lettere.

Vi tror at riktig veiledning kan bidra til at flere unge finner sin vei. Vi i NKI er opptatt av at dagens unge skal få riktig veiledning slik at de kan velge de studiene som er rett for nettopp dem. Derfor har vi lansert en Karriereveileder. Tjenesten vi tilbyr på NKI er et samarbeid med Profråd, og er utarbeidet på grunnlag av mer enn 30 års forsking innenfor dette feltet. Denne karriereveilederen er en av de mest presise i Europa. Vår karriereveileder vil få deg til å tenke gjennom hvilke elementer som er viktig for deg for å trives i et miljø og hvilke egenskaper du besitter. – Målet med Karriereveilederen, er at du skal bli tryggere på veien videre, uavhengig av om du skal finne en studieretning eller bytte jobb, sier karriereveileder i NKI, Celine Elserud. - Det er ikke sikkert du får noen aha-opplevelser. Noen ganger handler en slik kartlegging om å få en bekreftelse på det du allerede tenker og et push til å våge å ta de valgene du drømmer om å ta, sier hun. – Gjennom å starte noen tankeprosesser rundt hva som er viktig for deg og hvilket miljø du trives i, vil det bli lettere å ta et veivalg du ikke vil angre på senere i livet, avslutter hun. Med dette oppfordrer vi alle som er usikre til å oppsøke råd og hjelp til å gjøre et valg slik at de kan ta det valget som passer for nettopp dem.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk