Hopp til hovedinnholdet
9. april 2018

Riktig studieveiledning reduserer feilvalg

Samordna opptaks søknadsfrist til høyere utdanning nærmer seg med stormskritt, og mange unge skal nå ta valg som påvirker videre studier og karriere. Men hvordan kan man være sikker på at man velger rett?

Riktig studieveiledning reduserer feilvalg

Studieveiledning

NHO har tidligere uttalt at feil studievalg er en samfunnsøkonomisk belastning, Det er dyrt å bruke flere år på å hoppe fra studieprogram til studieprogram, så jo tidligere du finner utdanningen som passer for deg, desto billigere blir studiene. For å redusere frafall og feilvalg, er det viktig med god veiledning. Mange sliter med å finne den studie- og yrkesretningen som passer for nettopp dem. Da kan det være smart å snakke med en studie- og karriereveileder. Ofte kan et objektivt blikk på evner og personlige egenskaper gjøre det lettere å finne riktig retning. - Vi er opptatt av at alle skal finne noe som passer for dem, og nå sitt fulle potensial, sier Celine Elserud, karriereveileder i Intendia. 
- Tjenesten vi tilbyr er et samarbeid med Profråd, og er utarbeidet på grunnlag av mer enn 30 års forsking, og denne kartleggingen er en av de mest presise i Europa, sier hun. Målet med prosessen er at du skal bli tryggere på veien videre, uavhengig av om du skal finne en studieretning, eller bytte jobb. - Det er ikke sikkert du får en aha opplevelse ved å ta denne kartleggingen, men hele prosessen vil få deg til å tenke gjennom hvilke elementer som er viktig for deg for å trives i et miljø og hvilke egenskaper du besitter, avslutter Elserud.

Bruk tid på valget

Før du tar valget er det lurt å gjøre research for å finne ut mer om studiene og skolen du ønsker å begynne på. Bruk nettverket ditt og forhør deg men andre som har tatt lignende utdanning. Drømmer du om å jobbe i barnehage, snakk med en barnehagelærer og spør hvilke yrkesmuligheter barnehagelærere har. Les om studiet du er interessert i, bla i pensumbøkene og se på studieplanene. Ta gjerne direkte kontakt med skolen og hør om de skal holde informasjonsmøter eller åpen dag. Dette er en god mulighet til å få en følelse av hvordan det er å studere der, og ofte får man snakke med faglærere slik at man kan få mer informasjon om de forskjellige studiene.

Om du ikke har mulighet til å dra til studiestedet, er det mye god informasjon på nettet. Skaff deg et overblikk, sikt deg inn på et felt og gå i dybden. Du bør føle deg komfortabel med valgene du tar. Når du finner den utdanningen som passer for deg, er det bedre å bruke litt tid å komme inn på den enn å gå for andrevalget. Dette reduserer faren for å angre på studievalget senere. Har du ikke gode nok karakterer til å komme inn på drømmestudiet i år, kan det være fornuftig å vente et år for å ta opp fag.

Hva om du ikke ønsker å ta høyere utdanning?

Mange søker seg inn på høyskole fordi de ikke vet nok om andre alternativer, men dette er kanskje ikke det rette for alle. Om du er skolelei, og ikke orker et studieløp som går over flere år før du kan gå ut i jobb, bør du vurdere fagskole. Fagskoleutdanning er en rask og effektiv måte å komme seg ut i arbeidslivet på, og kombinasjonen av praktisk og teoretisk kompetanse, gjør at fagskoleutdannede er ettertraktet i arbeidslivet. Norsk næringsliv etterspør like mange medarbeidere med fagskoleutdanning som med høyskoleutdanning på bachelornivå. Samtidig som etterspørselen etter fagutdannede øker, viser en rapport fra Fagskoleutvalget, at det er for få fagskolestudenter i Norge. Mye kan altså tyde på at det å ta en fagskoleutdanning vil være et smart valg for å sikre seg jobb i fremtiden.

Med disse gode rådene, håper vi å kunne hjelpe alle som er usikre på studievalg til å ta riktig beslutning. Og husk, er du usikker kan det være lurt å få hjelp av en studieveileder til å ta det rette valget.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk