Er sosiale medier et verdifullt pedagogisk verktøy?
De fleste unge mennesker bruker sosiale medier aktivt i dag, og det er en bra plattform for å nå ut til, og kommunisere med de unge på. Derfor har noen skoler begynt å bruke sosiale medier som pedagogisk verktøy. Det er et slagkraftig verktøy man kan bruke for å dele informasjon og engasjere ungdommer på. Men har sosiale medier en plass i skolen? Er sosiale medier et verdifullt pedagogisk verktøy?
Noen skoler har begynt å bruke facebookgrupper til å kommunisere og dele informasjon med studentene. Her kan gruppemedlemmene raskt dele filer, lenker, informasjon og filmer med hverandre. Man kommuniserer i sanntid og man får varslinger når noen legger ut informasjon. Det samme gjelder Twitter. Noen lærere bruker Twitter til å dele lenker, kvitrer opplysninger til klassen og legger ut informasjon om oppgaver. Studenter bruker også egne blogger for å skape diskusjon og dele informasjon om relevante tema. Ved bruk av blogg får man mulighet til å skape debatter, og man får anledning til å kommentere hverandres tema.
Professor Arne Krokan som er spesialist i «teknologi, kommunikasjon, organisasjon og samfunn» ved NTNU mener at sosiale medier er en arena for felles diskusjon og at det gir elevene mulighet til å bli sine egne lærere. I et intervju med Aftenposten og Universitetsavisa.no påpeker Krokan at sosiale medier bidrar til å skape sosial samhandling, og det blir enklere å dele. Derfor må lærerne ta i bruk sosiale medier slik at læreprosessene blir mer interessante og engasjerende.
Noen er bekymret over at sosiale medier i skolen kan invadere både studenters og læreres privatliv, og at det kan oppstå arenaer for nettmobbing. I tillegg til dette er det spørsmål rundt sikkerhet. Men selv om det finnes bekymringer rundt dette, er det mulig å unngå slike problemer ved implementering av trygge og sikre retningslinjer for både lærere og elever. Lærere kan for eksempel sette opp en profesjonell profil som brukes for å kommunisere med studentene, men de bør ikke være for påtrengende i studentenes privatliv.
Dagens generasjon vokser opp i en digital kultur hvor man bruker sosiale medier til deling av interaktivt innhold, og det er på nett de unge deler sine tanker og opplevelse med venner og bekjente. I et intervju med Universitetsavisa.no påpeker professor Arne Krokan at det er svært viktig at lærere også tar del i den digitale utviklingen, slik at de kan få en forståelse av hvilken verden elevene lever i.
Med riktige retningslinjer er sosiale medier et verdifullt verktøy som kan brukes i skolen. Det er med på å engasjere studentene, og gir dem mulighet til å være sine egne lærere. Sosiale medier skaper gode interaksjoner, og tilbyr oss helt andre måter å lære på, sammenlignet med tidligere.