
Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!
Før du skal ta et studievalg, er det mye du må tenke igjennom. En god start vil være å kartlegge interessene dine. Begynn med å tenke over hva som virker spennende, hva du liker, og hva du er god til. Ta gjerne ned de fagområdene du er interessert i for å få en oversikt. Velger du fagområder du har interesse for, er det lettere å få gode resultater.
Tenk over hvorfor du vil studere. Hva motiverer deg? Et ønske om høyere lønn (ytre motivasjon), kan være en motivasjon for mange, men dette kan i mange tilfeller føre til feilvalg. Det du brenner for (indre motivasjon), bør være drivkraften bak valg av utdanning. Enten det er å hjelpe andre mennesker, eller å løse teoretiske problemstillinger. Din indre motivasjon vil være en god indikasjon på hva du trives med.
Et studievalg kan føre til mange ulike jobber og muligheter, men tenk gjerne over hva slags jobbhverdag du ønsker deg. Trives du best med å jobbe alene, eller i team? Liker du å være mye på farten, eller ønsker du deg en mer stillesittende jobb? Er du praktiker, eller teoretiker? Ønsker du en mer teoretisk rettet utdanning, kan generell studiekompetanse eller det å ta opp fag, være en god start. Om du ønsker deg et praktisk yrke, kan fagbrev være et smart valg. Å se for seg en jobbhverdag du trives med, kan gjøre det lettere for deg å ta riktig studievalg. Les gjerne stillingsannonser på stillinger du kunne tenke deg, for å se hva som kreves av utdanning og kvalifikasjoner.
Enten du har mye tid til overs, eller skal kombinere studiene med den jobben du har i dag, kan det være fint å lage en tidsplan. Ønsker du å ta en kort, eller lang utdanning? Har du mulighet til å studere på heltid, eller deltid? Mye avhenger av livssituasjonen du befinner deg i.
Det er Ikke alle som trives med, eller har tid til, å gjennomføre et langt akademisk studieløp.
Ønsker du en kort utdanning, kan en fagskole på 30 eller 60 studiepoeng være det riktige for deg.
Er du allerede i jobb, men ønsker mer kompetanse og kunnskap, kan yrkesrettede utdanninger og kurs være gode alternativer.
Vi er alle forskjellige, og har ulike behov. Noen trenger tett oppfølging, faste frister og samtaler med andre studenter. Andre vil få mer ut av å lese på egenhånd, har god selvdisiplin og er selvgående. Tenk over hvordan du lærer best, og hvilke undervisningsformer som passer for deg.
Tenk gjerne over om du:
Om du har tenkt igjennom disse tingene, vil du ha større sannsynlighet for å velge den studieformen som passer for nettopp deg.
Undersøk ulike studier og kurs innenfor de fagområdene du synes er interessante. Se på hvordan studiene er bygget opp, læringsmålene de dekker og hvilke karrieremuligheter de gir. Her bør du bruke god tid. Kanskje kjenner du noen med en jobb du kan tenke deg? Snakk med dem for å høre hva de har studert, og hva som var bakgrunnen for at de valgte nettopp dette.
Har du flere spørsmål, eller ønsker å snakke med en av våre studierådgivere? Ikke nøl med å ta kontakt!
Lykke til med valget!