Hopp til hovedinnholdet
24. august 2018

Hvordan er det å studere og jobbe i Danmark?

Kjære lesere, det begynner å bli lenge siden sist, så la meg fortelle dere hvordan det går her i Danmark. Jeg heter Marius og er tidligere studentblogger for NKI. Nå oppfyller jeg drømmen min i Danmark etter at jeg tok generell studiekompetanse via nettstudier hos NKI fra Danmark. Dette er mitt siste innlegg om hvordan det er å studere og jobbe i Danmark og hvordan jeg fikk muligheten til å leve ut drømmen min.

Marius Alexander Winsjansen

NKI nettstudent

NKI nettstudent i Danmark

Jeg har fortsatt fullt fokus på min utdanning, Digital Media, her i Roskilde. Jeg er endelig ferdig med det de kaller «grunnforløp 1 og 2», og er nå på det som heter et «hovedforløp». Jeg skal nå jobbe som lærling i 2,5 år. I løpet av denne perioden skal jeg litt frem og tilbake på skolen (40 uker tilsammen, over 4 forløp).

Jeg har allerede funnet en arbeidsplass, hvor jeg startet 1. august. Jeg arbeider som programmerer og arbeider med å lage og opprettholde diverse Software. Jeg er også litt alt mulig-mann, så det er noe nytt og spennende å gjøre hver dag. Kontoret ligger i København, nærmere bestemt i mellom Amalienborg og Nyhavn, for de som er lokalkjent. Jeg bruker litt tid på reise fra Roskilde, (rundt tre kvarter til en time), men til gjengjeld trives jeg veldig godt. Det er faktisk nesten litt uvirkelig å tenke på hvor langt jeg har kommet.

Tenk; for bare litt over halvannet år siden satt jeg hjemme i leiligheten i Norge med en drøm om å kunne flytte til Danmark. Jeg hadde ingen plan og ingen idé om hvordan jeg skulle klare dette. Jeg hadde bare en drøm, en flybillett og en dansk kjæreste som ventet på meg.

Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til å studere på NKI, det gjorde nemlig det hele mulig da jeg kunne studere på samme tid som jeg kunne komme igjennom prosessen med å flytte til Danmark.

Jeg er ekstremt overrasket over hvor godt jeg har blitt tatt imot, ikke bare i skole- og jobbsammenheng, men også ellers. Jeg, som en nordmann her i Danmark, blir behandlet på samme måte som alle andre, og jeg føler meg virkelig som hjemme. Jeg vet at godt landene er veldig like, men de har veldig mange ting de er forskjellige på også.  Derfor var det en litt skummel tanke å forlate Norge, og alt det kjente.

Språket begynner også å gå veldig fint. Jeg har valgt å lære meg å snakke dansk, og synes selv det går godt. Skrive er litt vanskeligere, da det er så tett på det norske språket er det vanskelig og vende hjernen til å skrive ordene «feil» sammenlignet med det jeg er vant til.

Som dere kan se, går alt bra med meg. Jeg savner selvfølgelig Norge, og selv om jeg kanskje begynner å bli litt dansk, så er listen lang med ting som alltid vil gjøre at jeg føler meg norsk. Pølse i «lompe», Nugatti og Stabburet Leverpostei er bare noen av de mange tingene som mangler her nede, og som nordmannen i meg skriker etter ofte.

Jeg sier med dette farvel for denne gang. Jeg vil gjerne takke alle som har lest mine innlegg over det siste året hvor jeg har blogget for NKI, det har vært en kjempe spennende del av mitt liv og det har vært en ære å kunne dele det med dere.

Vi sees i Danmark!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk