Hopp til hovedinnholdet
9. mai 2018

Hvordan kan vi studere effektivt i hverdagen og til eksamen?

Mitt navn er Priscila. Jeg er 34 år, kommer fra Brasil og går på Arbeidslederskolen. Jeg vil gjerne dele mine beste tips til hvordan du kan studere mer effektivt slik at du er godt forberedt til eksamen.

NKI nettstudent, Priscilla

Student hos NKI

Hvordan kan vi studere effektivt i hverdagen og til eksamen?

Det er viktig å studere regelmessig og ikke basere seg på skippertak natten før eksamen. Gjennom å studere smartere kan man studere mindre og nå målene lettere. Finn ut når på døgnet du studerer mest effektivt.  Jeg har prøvd alt fra å stå opp når det passer og legge meg etter kl. 00:00, til å stå opp kl. 05:00 og legge meg kl. 22.00. Slik har jeg funnet ut når på døgnet jeg bør sette av tid til å studere. Da er det lettere å nå mine ukemål, være effektiv og produktiv.

Etter litt prøving og feiling, har jeg funnet 5 studietips som fungerer for meg:

1. Del studiene i flere økter spredt utover uka

Det er mer effektivt å sette opp 30-minutters økter spredt over noen uker, fremfor å komprimere alt i en 10-timers studieøkt. Dette skyldes at hjernen din er mer mottakelig for informasjon med flere korte, repeterende økter enn med én lang økt. Når vi lærer å spille et instrument, snakke et annet språk og spille en sport, bruker vi denne teknikken uten å tenke over det.

2. Lag studieplaner

Lag en rutine og bestem deg for hvilke dager i løpet av uken du vil studere. Da forbereder du hjernen din til å studere den dagen. Rutine er grunnlaget for effektivitet i ethvert emne. Studiene blir lettere fordi hjernen din er trent til å lære på disse tidene.

3. Sett et spesifikt mål for hver studieøkt

Bestem deg for hva du vil oppnå i hver studieøkt. Da har du et mål å jobbe mot, og det er lettere å avgjøre når studieøkten er fullført.

4. Forklart for andre

Da jeg studerte psykologi i Brasil, pleide professoren min å sitere Albert Einstein: «If you can´t explain it simply, you don´t understand it well enough.» Gjenfortell det du har lest til noen og se om de forstår. Dette er en fin øvelse på om du har forstått det du har lest.

5. Svar på tidligere eksamensoppgaver

Gjennom å svare på tidligere eksamensoppgaver, får du hjelp til å plukke ut det som er viktig i pensum. Det hjelper deg også med å identifisere hull i kunnskapen slik at du finner ut hva du må lese mer på. I tillegg gjør øvelse deg tryggere på selve eksamenssituasjonen.

Jeg håper at mine tips hjelper for å finne ut hva som er best for deg! Ha en fin dag :)

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk