Hopp til hovedinnholdet
17. november 2017

Mine 5 beste tips til eksamensforberedelser!

Nå nærmer det seg eksamen i november for mange av oss og jeg vil gjerne dele mine 5 beste tips til forberedelsene med dere.

NKI student, Mina Sofie

NKI nettstudent

Din medstudent, Mina deler sine 5 beste tips til eksamen

Mitt navn er Mina og jeg tar generell studiekompetanse hos NKI Nettstudier. Det skal sies at jeg, som mange andre, gruer meg til eksamen. Hvorfor gruer jeg meg? Det er lenge siden jeg har hatt muntlig eksamen. Og man står litt mer på egne bein når man tar fag som privatist. Jeg tenker at det bare er en bratt læringskurve og en fordel for oss som har lyst til å gå videre på høyskole eller universitet. Der har man ansvaret for å følge opp skolehverdagen selv. Eksamen kan kanskje være litt skremmende for mange, men da er det fint å vite at sensoren ikke er ute etter å finne det negative i deg, men høre hva du kan. Jeg tenker som så at jo mer forberedelser man gjør, jo mer forberedt er du på denne dagen og desto mindre skummelt blir det.

Her er mine 5 beste tips:

1. Les godt gjennom informasjon du har fått til eksamensdagen
Vi får alle et skriv enten i posten eller på e-post om informasjon om faget du skal opp i og generell informasjon om eksamensdagen. Det kan stå for eksempel, hvor du skal møte opp, hva du skal ha med deg, og hvordan eksamen i ditt fag gjennomføres. Jeg oppfordrer alle til å lese disse papirene nøye, fordi det står alt du trenger å vite om DIN eksamen.

2. Jobb godt med faget før eksamen
Det er kjempe viktig å ha jobbet godt med stoffet til eksamen i forkant. Jeg personlig bruker et program som heter OneNote som virkelig er helt suverent! Det er som en digital ringperm der jeg kan legge inn alle dokumentene mine og skrive om hvert tema. Jeg har kun brukt dette programmet gjennom hele studiet, og har derfor lagret alle mine dokumenter, oppgaver, kilder og diverse fra hver eneste innlevering i hvert fag. Der ligger det lagret, og det er bare å ta frem nå når jeg skal forberede meg til eksamen. Jeg har også laget tankekart på denne siden til hvert tema, da det blir lettest mulig å dra frem viktige punkter.

3. Bruk alle hjelpemidler som er tillat
Dette handler litt om punkt nr. 2. Det er lov til å ha med alle ikke-kommuniserende hjelpemidler til forberedelsene på eksamen. Da er det om å gjøre å ta med all dokumentasjon som du har jobbet med. Innleveringene dine i faget, oppgaver du har jobbet med, kilder, tilbakemeldinger fra lærere er virkelig gull verdt å bruke, og bøker. Jeg har satt teip på de sidene i bøkene mine der det står hovedtrekk ved hvert tema. Veldig kjekt å kunne bla opp raskt og gjøre det enklest mulig for deg selv på eksamensdagen, hvis ikke kan det bli litt kaos, noe vi ikke vil skal skje på den dagen.

4. Gjør deg ferdig med alle innleveringer før eksamen
Det er viktig å ha gjort seg ferdig med hele faget på nettskolen FØR eksamen, fordi da har du fått jobbet godt med alle kompetansemålene, og jobbet deg gjennom boken fra perm til perm. Da har du et utrolig godt grunnlag for forberedelsene til eksamen. Du trenger heller ikke å konsentrere deg om å lese godt på det du ikke er ferdig med, men heller konsentrere om å fullføre alt og fokusere på hele faget.

5. Sett av faste tidspunkt til lesing
Det som funker for meg er at jeg setter av faste tidspunkt i hverdagen min til eksamenslesing. Hvis jeg ikke gjør det, er det fort gjort at jeg finner på noe annet som er mer morsomt. Sett av et par timer en ettermiddag, hvor du har bestemt deg for å jobbe med eksamensforberedelser, prøv å se litt på det som en «jobb» som du må være på til riktig tidspunkt. Lag deg noe god snacks til eksamenslesingen og skriv ned viktige punkter underveis. Eksamenslesing bør ikke være like tørt og kjedelig som man tror at det er. Det er opp til deg hva du selv gjør ut av det. Ikke minst har du godt samvittighet og noe kunnskap rikere når du legger det fra deg igjen.

God eksamenslesing og lykke til!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk