For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


- Jeg satset, og fant drømmeyrket mitt

- Jeg satset, og fant drømmeyrket mitt

– Jeg elsker å hjelpe mennesker og ønsket meg en varierende arbeidshverdag, forteller Anne-Kari Vangen (32), som har fullført ambulansefaget hos oss.

Takket være nettstudier, har Anne-Kari nå fått muligheten til å bli lærling i ambulansefaget i Helse Bergen. Om to år kan hun gå opp til fagprøven, og om alt går etter planen, er hun autorisert ambulansefagarbeider i 2021.

Det er aldri for sent

– Jeg begynte å tenke på ambulansefaget for flere år siden, men følte meg ikke helt klar før nå, forteller Anne-Kari. Hun legger til at hun ble nysgjerrig på pre-hospitalt arbeid da hun gikk et annet skoleløp i 2014.

Anne-Kari ga aldri slipp på tanken på å utdanne seg innen ambulansefaget, men hvordan skulle hun gå frem når det manglet voksenopplæring der hun bodde? Heldigvis hadde hun tidligere hørt om NKI, og tok kontakt med oss for veiledning. En beslutning som nå har gitt Anne Kari en mulighet til å komme inn i drømmeyrket.

Undersøk mulighetene

Anne-Kari forteller at det er viktig å være oppmerksom på at det er mangel på læreplasser innen ambulansefag, så du bør forhøre deg i fylket ditt før du starter utdanningen. Hun visste at det var lite læreplasser der hun bodde, men lot ikke dét stoppe drømmen, og søkte andre steder i Norge.

Når du tar ambulansefag som privatist via oss, må du skaffe yrkesfaglig fordypning (YFF) selv. Et godt tips er å undersøke hvor mye du kan få jobbe i ambulansen der du bor, forteller hun. YFF gir en smakebit på hva yrket innebærer, og gjør at du kan føle deg sikrere på valget ditt

Det er ikke like vanskelig å skaffe praksisplass og læreplass på andre linjer, men det er lurt å sikre seg før man begynner, eller tidlig i studieløpet. For de som tar Vg3 som privatist, er det ikke krav om praksis, men det anbefales sterkt. Både for å lære fagene i praksis før eksamen, og for å komme lettere ut i jobb etter fullført løp. 

Å dra på vakt i ambulansen, førte til at Anne-Kari falt for yrket.

– Jeg fikk en følelse av at dette var det perfekte yrket for meg, utdyper hun. Hun så hvor godt de ansatte tok vare på hverandre i ambulansen. Det gjorde at redselen for hvordan hun kunne reagere i en vanskelig situasjon forsvant.

Les om Elin, som også har tatt Ambulansefaget hos.

 

Yrkesfag gir mange muligheter

Yrkesfag åpner opp for muligheter du ikke ville fått om du hadde valgt studiespesialisering. Du har mulighet til å gå ut i yrkeslivet så snart du har fullført opplæringen, eller du kan ta videreutdanning. Du har også mulighet til å ta påbygging til generell studiekompetanse, dersom du senere ønsker å studere videre ved høyskole eller universitet.

Mulighetene for å få jobb som fagutdannet er veldig gode. Tall fra SSB viser at det er et stort behov for kvalifisert arbeidskraft med forskjellige typer fagbrev. I tillegg forbereder yrkesfaglig utdanning deg på arbeidslivet slik at du er bedre forberedt når du skal ut i jobb. Her finner du våre yrkesfag på VGS. 

Hvorfor velge nettstudier

– Nettstudier ga meg frihet til å kunne studere når jeg hadde tid, forteller Anne-Kari.

En av de største fordelene med nettstudier, er at du får mulighet til å studere det du vil, der du er – når du vil.  Dette gjorde at hun klarte å kombinere nettstudier med jobb og trening.

Hun legger ikke skjul på at du må være streng med deg selv når du studerer på nett. Det er veldig viktig å sette av god tid til oppgaver og lesing. Anne-Kari opplevde dette som positivt fordi det lærte henne å være mer strukturert.

– Brenner du for faget, får du til det du ønsker, selv om du ikke har undervisning på en vanlig skole, avslutter hun.

Uansett hvilken utdanning du tar hos oss, har du en lærer som veileder deg og bidrar til at du får god faglig progresjon gjennom studiet. Alle studenter har også en studieleder som hjelper deg med alt rundt studiet; studieveiledning, eksamenstips, oppmelding og mye annet. Det er alltid noen å spørre.