Hopp til hovedinnholdet
23. juni 2013

Verden skal tilpasse seg deg

Mennesker aksepterer ikke lengre at de må tilpasse seg verden. De forventer at verden skal tilpasse seg dem

Valgfrihet, fleksibilitet og mobilitet er ord som sitter løst hos markedsførere, politikere og ledere om dagen. Det er tidsriktige ord som må være med i annonsetekster, partiprogrammer og festtaler. Det er ikke tilfeldig.

Du har kanskje ikke tenkt så mye over det, men vi aksepterer i stadig mindre grad at vi må tilpasse oss verden. Vi forventer isteden at verden skal tilpasse seg oss.

Når det passer for deg?

For ikke alt for mange år siden måtte vi passe på åpningstidene i butikken hvis det var noe vi trengte. Nå finnes det stort sett alltid en åpen butikk og det er snart bare hos Vinmonopolet vi møter en stengt dør etter vanlig arbeidstid.

Internett stenger heller aldri. Så vi går i banken, kjøper feriereiser, bestiller konsertbilletter og sjekker de siste nyhetene fra sofakroken.

Før begrenset platesamlingen og radioprogrammet hva vi kunne høre på. Nå er all verdens musikk og radiokanaler tilgjengelig med et museklikk via strømmetjenester. Det samme gleder tv, film og bøker. Vi kan høre, se og lese hva vi vil, når vi vil, hvor vi vil.

Vi trenger ikke lenger planlegge så mye. Vi har hele verden med oss i smarttelefonen og ingen er lenger unna enn en tekstmelding.

Noen må betale prisen

Men noen må selvsagt betale prisen for vår økte frihet. Lokale postkontor og bankfilialer legges ned. Platebutikker, bokhandlere, reisebyråer og mange andre bransjer pakker sammen og forsvinner eller flytter inn på Internett.

Noen protesterer og forsøker å holde igjen. Forandring oppleves av og til litt ubehagelig, særlig når det skjer raskt. Men utviklingen lar seg ikke stanse. Friheten er som en “rus”. Så fort vi har fått smaken av frihet på et område, begynner vi å se oss om etter et nytt.

Utdanning neste

Skole og undervisning er en av sektorene som har holdt igjen, men hvor lenge vil vi akseptere et utdanningssystem som ikke tilpasser seg hva, hvor, når og hvordan vi vil studere?

Store universiteter i USA, Europa og Asia legger allerede ut forelesninger og tilbyr studier på alle nivåer gjennom det som kalles Massive Open Online Courses (MOOC). Norge ligger på ingen måte etter. Tvert imot. På flere områder ligger vi allerede langt foran resten av verden.

I Norge har nettskoler og nettundervisning en lang historie. I 1987 var NKI Nettstudier den første skolen i Europa som kunne tilby elektronisk fjernundervisning og i dag er de Nordens største nettskole.

Samme sluttpapirer og kompetanse

Etter hvert som forventningene til frihet og fleksibilitet øker må de tradisjonelle skolene følge etter. Noen forsøker seg på egen hånd, mens andre inngår samarbeid med de etablerte nettskolene og benytter seg av deres erfaring og ekspertise.

I Norge kan du allerede ta utdannelse på nett som gir de samme sluttpapirene og kompetansen som de som møter i klasserommet. Det gjelder for videregående skole, fagskoler, høgskoler og universiteter.

Men utviklingen har bare så vidt startet. Om noen år er det å ta utdannelse på nett like naturlig som å sjekke facebookstatusen i dag.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk