Hopp til hovedinnholdet
31. mars 2017

Yrkesfag – mange muligheter

En gammel oppfatning av yrkesfag, er at det begrenser deg senere i arbeidslivet og at det setter en stopper for videre utdanning. 

Dette er gamle misforståelser som det er på høy tid å rydde opp i. Faktum er at yrkesfag åpner opp for muligheter du ikke ville fått om du hadde valgt studiespesialisering. Du har mulighet til å gå ut i yrkeslivet så snart du har fullført opplæringen, eller du kan ta videreutdanning, for eksempel en fagskoleutdanning. Du har også muligheten til å ta påbygging til generell studiekompetanse, dersom du senere vil studere videre ved høyskole eller universitet.

Her er noen av fordelene ved å velge yrkesfag:

  • Mulighetene for å få jobb som fagutdannet er veldig gode. Tall fra SSB viser at det er stor etterspørsel etter flere forskjellige typer fagbrev.
  • Fagbrev = mange muligheter. Yrkesfagutdannede med fagbrev, har mange forskjellige karrieremuligheter. Du kan enten velge å gå direkte ut i yrkeslivet, eller du kan gå videre på høyere utdanning. Flere utdanningsinstitusjoner har egne program for studenter med relevant fagbrev. Her vil du få mulighet til å bygge videre på kompetansen du har med deg fra videregående skole. En annen mulighet er å ta mesterbrev eller fagskoleutdanning.
  • Det er fleksibilitet i studieløpet. Om du ønsker fag- eller svennebrev, tar du normalt første og andre år av studieløpet i skole og tredje året som lærling i en virksomhet. Denne læretiden strekker seg som regel over to år før man avlegger fag- eller svenneprøven. Om du ombestemmer deg underveis og likevel ikke ønsker fagbrev, kan du fullføre den videregående opplæringen ved å ta Påbygging til generell studiekompetanse etter fullført yrkesfaglig Vg2, slik at du kan studere videre på høyskole- eller universitetsnivå. Noen yrkesfaglige retninger fører til yrkeskompetanse uten fag- eller svennebrev, studieløpet er da normalt tre års opplæring i skole. Dersom du har minst fem års arbeidserfaring fra et yrkesfag, kan det være at du kvalifiserer som praksiskandidat og kan ta fag- eller svenneprøven i dette yrket.
  • Du holder karrieremulighetene åpne om du skulle ønske å endre karriereretning senere i livet. Med fagbrev, har du en solid grunnutdanning i bunnen om du ønsker å omskolere deg.
  • Yrkesfag forbereder deg på arbeidslivet. Det å lære et håndverk, ta ansvar og lære seg om hvordan regler og samarbeid i arbeidslivet fungerer, lærer du i løpet av en yrkesutdanning.

NKI Nettstudier tilbyr et bredt utvalg yrkesfaglige studieprogram. Her ser du hvilke yrkesfag vi tilbyr. Vi tilbyr også Påbygging til generell studiekompetanse for deg som har fullført en yrkesfaglig utdanning – med eller uten fagbrev. Du blir dermed kvalifisert for å søke opptak til høyere utdanning ved høyskole og universitet. 

Relaterte bloggposter

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk