For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Privatisteksamen for videregående opplæring

Eksamen for videregående opplæring gjennomføres som privatist i regi av fylket ditt. Du som tar kurs på videregående nivå, melder deg selv opp til eksamen som privatist eller praksiskandidat. Du kan ta eksamener i mai/juni og i november/desember.

 

Frist for oppmelding til privatist eksamen er 1. februar for vårens- og 15. september for høstens eksamener

Du trenger fagkoder for å melde deg opp til riktig eksamen. Fagkodene vil du kunne få fra din studieveileder på student@nki.no og i nettskolen. Husk å sjekke om du følger ny eller gammel læreplan i de ulike fagene! Dette oppgir du, dersom du kontakter fylkeskommunen eller eksamensskolen din.

Tar du programfag på en yrkesfaglig utdanning, husk at du også skal melde deg opp til en tverrfaglig eksamen.

Trøndelag har oppmelding via PrivatistWeb .

Nordland har en egen ordning. Hjemmesidene deres er under arbeid, så da må du ringe kommunen eller privatistkontoret.

I alle andre fylker melder du deg opp via Privatist InSchool innen 1. februar kl. 23.55.

For tilrettelagt eksamen - søk innen oppmeldingsfristen 1. februar. Søknaden finnes på PrivatistWeb.

Fylkeskommunene er ansvarlige for å arrangere eksamen for privatister. Les her: Hovedreglene for eksamen, Det kan være lokale variasjoner med hensyn til tillatte hjelpemidler og forberedelsestid når det gjelder muntlig, praktisk og tverrfaglig eksamen. Følg med på oppmeldingsportalen din, eller kontakt eksamenskontoret i fylket ditt.

Du avlegger eksamen ved en videregående skole nær deg. Skal du avlegge praktisk eller tverrfaglig eksamen, ta gjerne kontakt med eksamensskolen for mer informasjon når det nærmer seg eksamen.

 

Når du legger inn fagkoden ved oppmelding, kommer eksamensdatoen opp for skriftlige eksamener. Da får du samtidig tid og sted for eksamen.

Muntlige og praktiske eksamener utarbeides lokalt. Datoen for disse får du beskjed om fra fylkeskommunen ca. en måned etter at oppmeldingsfristen har gått ut.

Du finner tidligere gitte eksamensoppgaver for kurset ditt på Eksamensoppgaver UDIR (vårt passord er Eksamen) eller på Eksamensoppgaver VIGO (Tidligere gitte eksamensoppgaver - Til deg som skal ta eksamen - Eksamen - Vigo IKS). Det er ikke mange tidligere eksamener for dere som følger ny læreplan, men fagene for gammel og ny læreplan har mange likheter. Derfor kan det være stor verdi for deg å se på de siste eksamenene som ble gitt fra den gamle læreplanen.

NB! Det finnes ikke eksamensoppgaver til muntlige, praktiske og tverrfaglige eksamener. Disse blir laget på hver enkelt eksamensskole.