For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!

Privatisteksamen for videregående skole

Eksamen for videregående skole, gjennomføres som privatist i regi av fylket ditt. Du som tar studier eller kurs på videregående nivå, melder deg selv opp til eksamen, som privatist eller praksiskandidat. Du kan ta eksamener i mai/juni og i november/desember.

Akershus har egen oppmeldingsordning på Privatist.Inschool.visma.no som er åpen 1.-15.september.                   

Nordland har en egen ordning. Oppmeldingsskjema og informasjon på Privatisteksamen Nordland og oppmeldingen er åpen 24. august -15. september.  

I alle andre fylker melder du deg opp på PrivatistWeb innen 15. september.

Fagkoder

Er du usikker på hvilke fag du skal melde deg opp i, kan du kontakte din studieveileder.

Studiekompetansefagene

Hvis du er over 23 år kan disse fagene gi deg studiekompetanse selv om du ikke har vitnemål.

Eksamensgjennomføring

Fylkeskommunene er ansvarlige for å arrangere eksamen for privatister, ikke NKI. Du avlegger eksamen ved en videregående skole nær deg. Det kan være lokale variasjoner med hensyn til muntlige og praktiske eksamener, tillatte hjelpemidler, forberedelsestid m.m. Følg med på PrivatistWeb, eller kontakt eksamenskontoret i fylket ditt.

Ytterligere informasjon om privatisteksamen finner du på PrivatistWeb og udir.no

Eksamen som privatist eller praksiskandidat

At du studerer som privatist eller praksiskandidat, betyr i praksis at du følger nettstudier ved NKI, for å forberede deg til en offentlig eksamen. Eksamensgebyr betales til fylkeskommunen.

Ta kontakt med privatist-/eksamenskontoret i ditt fylke for informasjon om privatisteksamen.  

Samme yrkesfag, men forskjellige studier/eksamener:

Enten går du yrkesfaglig Vg1, Vg2 eller Vg3, og skal ta eksamen i programfagene og en tverrfaglig skriftlig/praktisk eksamen. Noen skal også ta fellesfagene.

Er du Praksiskandidat med lang yrkespraksis, og skal ta den teoretiske delen av fagprøven? Da skal du avlegge én tverrfaglig skriftlig eksamen som omfatter alle programfagene. Unntaket er praksiskandidater i elektrikerfaget, som må ta to eksamener. 

Eksamensoppgaver

Du finner tidligere gitte eksamensoppgaver i kurset ditt, på udir.no/eksamen (vårt passord er Eksamen) eller på vigoiks.no/eksamen.

Lag deg en enkel lese- og innleveringsplan, så du rekker å komme gjennom alt - bruk tiden godt. Du finner gode råd om studieplanlegging, leseteknikk, dysleksi og mye mer på bloggen vår.

Her kan du lese mer om å ta opp fag som privatist, og hvilke fag vi tilbyr.

Vi ønsker deg lykke til med oppmelding og eksamensforberedelser!