For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Bærekraftig jul

Bærekraftig jul

Julen nærmer seg med stormskritt, og mange koser seg med juleforberedelser.

Julegaver. Jeg kjenner så mange som lar seg stresse av alle ønskelistene og gavene som må handles før selveste dagen. Selv, har jeg inngått en avtale med min familie om at vi ikke bruker penger på gaver til hverandre, men heller bruker pengene på god mat og samvær. Hvis du tenker; «Njaa, jeg må nok gi noe altså», så er kanskje noen av disse grønne gavetipsene er noe for deg?

1)      Gi bort opplevelser! 

Dette er den ultimate gaven. Både fordi du kan støtte opp under næringer som trenger folk som benytter seg av dem, og ikke minst fordi det er opplevelser vi husker, setter pris på og som fører oss litt nærmere hverandre. Kanskje mormoren din vil dra på afternoon tea? Eller nevøen vil på teater med favoritt-tanten sin? Uansett budsjett og aldersgruppe, finnes det noe for enhver smak.

2)      Gi bort brukte gaver! 

Her tenker du kanskje; «Brukte julegaver? Nei takk!». Det skjønner jeg, men husk at mange ting som selges på f. eks. Tise og Finn er bomkjøp. Med andre ord, er det ikke brukt, og det har til og med ofte lappen på. Dette sparer både miljøet og lommeboken din.

3)      DYI (Do it yourself)! 

Jeg mener det, når jeg sier at hjemmelagde gaver er noe av det hyggeligste jeg får. Det er liksom en ekstra tanke bak det, og det føles mer personlig og spesielt. Er du god på å strikke? Kanskje du lager verdens beste brente mandler eller har utviklet noen male-skills i løpet av koronatiden? Hjemmelagde gaver er så kos!

4)      Gaver med mening! 

Vi kjenner alle noen som har alt. Hva kjøper man til dem? Vel, hva med et gavekort til en veldedig organisasjon? Det er nok å ta av i disse tider, og her kan du gjøre det personlig ved å tenke over hva vedkommende bryr seg om. Er det en dyreelsker? Sjekk ut NOAH. Er det en som brenner for barns rettigheter? Unicef har mange alternativer. Klimaaktivist? Hva med regnskogsfondet? Mennesker som faller utenfor? Kirkens bymisjon har mange fine alternativer.

5)      Handle lokalt! 

Om du først ønsker å handle nye gaver i en butikk, så håper jeg at du handler lokalt. Det er flere små bedrifter som sliter med virkningen av korona, og konkurransen fra nett- og store kjedebutikker. Hver dag «stemmer vi med lommeboken vår» over hvem vi ønsker at skal overleve, og i år er det kanskje viktigere enn noen gang at vi tenker litt ekstra over hvem vi gir pengene våre til.

Viktigst av alt. Ta vare på deg selv og de rundt deg. Ta deg tid til egenpleie og en samtale med noen du savner.

Med ønske om en riktig fin førjulstid.

Varm hilsen, Adela, Fagansvarlig bærekraftig drift og forretningsutvikling