For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


3 tips som gjør deg mer bærekraftig

3 tips som gjør deg mer bærekraftig

I dag er det Black Friday, og juleforberedelsene starter for fullt.

I år, som i fjor, påvirkes vi fortsatt av pandemien. En pandemi som har påvirket norsk næringsliv i negativ grad, og som har ført til at både spisesteder og butikker har måttet stenge.

Så hvordan kan du og jeg ta bærekraftige valg, men samtidig støtte næringslivet som sårt behøver vår støtte og lojalitet?

1. Bærekraftig mat – godt for deg og godt for miljøet

Gjør deg opp noen tanker om hvilke steder du ønsker at skal overleve fremover. Ditt bidrag teller! For min del, elsker jeg økologisk og vegansk mat, noe som gjør at jeg ofte kjøper Funky Fresh Foods sine sunne og digge lunsjer på late hjemmekontordager. Når jeg kjøper maten der, vet jeg at jeg får i meg masse sunne ingredienser som sørger for god energi ut dagen. Samtidig støtter jeg deres verdier og forretningsmodell som bygger på lokal, etisk og bærekraftig mat. Når jeg vil ha mat levert hjem, bruker jeg Foodora. Jeg vil støtte dem, fordi jeg vet at fotavtrykket til en syklist er minimalt- og jeg støtter opp under nok en næring jeg vil skal overleve. 

Sparetips: Too Good To Go samarbeider med mange sunne spisesteder- hjelp dem med å bekjempe matsvinn, samtidig som du sparer masse penger!

2. Grønne planter er nøkkelen til et lykkelig liv

Okey, så er jeg er skikkelig planteelsker, men jeg tror at de aller fleste blir lykkelige av grønne planter hjemme. Og så er det jo kjempebra for luften vi puster inn! Akkurat nå, trenger den lokale blomsterforretningen din støtte. Planter og blomster er kjempefine gaver som (nesten) aldri slår feil. I blomsterbutikken finner du også den perfekte julepynten. Det er jo så koselig å kjøpe blomster og kranser som lukter av barnåler og jul nå i mørketiden.

Sparetips: Sjekk ut Tise sin egen plantekategori, og kjøp en second-hand-plante til deg selv, eller noen du er glad i.

3. Nytt eller brukt? Ja takk - begge deler, men sjekk lappen og gjør bærekraftige valg

Vanligvis ville jeg kun fokusert på gode bruktkjøp og tjenestebaserte tips, men som sagt, norske butikker og produsenter trenger at vi også støtter opp under dem. Så før du lar deg lokke av 25% salg på en bluse på nett, eller Black Friday-galskapen på kjøpesenteret - tenk deg grundig om. Hvem vil du støtte i år? For min del, handler det om god kvalitet som jeg vet varer, i tillegg til at jeg kjøper minimalt med trendvarer. Det kan jeg heller kjøpe brukt, eller låne på Fjong. Jeg er også opptatt av hvem som har laget tingene mine. Jeg sjekker alltid lappen, og har ingen skrupler når det kommer til å spørre de som jobber i butikken om hvordan klærne er produsert.

Sparetips: Bytt med vennene dine! Sett opp et videomøte med gode venner, og ha en catwalk-session der dere viser frem de plaggene dere selv ikke bruker lenger, og som dere vil gi videre. Slik får dere både nye tilskudd til garderoben, og morsom og etterlengtet sosialisering.

Vil du lære mer om bærekraft? Visste du at vi har flere utdanninger innen sirkulærøkonomi, klimaregnskap og bærekraft? Her kan du lese mer om dem:

Håper disse bærekraftige tipsene var nyttige! I løpet av desember, vil jeg også dele noen bærekraftige tips som funker for de fleste lommebøker i julestria.

Til da, ta vare.

Adela, Fagansvarlig bærekraftig drift og forretningsutvikling