For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Alt du trenger å vite om yrkesfaglig fordypning (YFF) for privatister

To ambulansearbeidere utenfor ambulanse

Yrkesfaglig fordypning (YFF) er en viktig del av yrkesfaglig utdanning, der elever får praktisk erfaring gjennom utplassering i bedrifter. Som privatist kan du imidlertid erstatte dette faget med dokumentert relevant praksis eller eksamen i visse fag. Her gir vi en oversikt over hvordan du kan oppfylle YFF-kravene som privatist, og viktige retningslinjer for å sikre at din praksis eller fag blir godkjent av fylkeskommunen.

Yrkesfaglig fordypning (YFF)

Yrkesfaglig fordypning (YFF) er et obligatorisk fag for elever på Vg1 og Vg2 yrkesfag. I faget får elever praktisk erfaring gjennom utplassering i bedrifter. Dette gir dem muligheten til å anvende teoretisk kunnskap i en praktisk sammenheng, i tillegg til å få et realistisk innblikk i hvordan arbeidslivet fungerer.

Som privatist kan du ikke ta YFF, men erstatte faget med dokumentert relevant praksis (eller fag).

Dette gjelder for Vg1 yrkesfaglige utdanningsprogram

For å erstatte yrkesfaglig fordypning kan privatister enten:

  • dokumentere 210 timer relevant praksis eller ta eksamen i fag som har minimum 168 årstimer.

*eksempel på fag som kan erstatte praksis er: fellesfag i fremmedspråk, programfag fra de studieforberedende utdanningsprogrammene eller fellesfag fra vg3 påbygg.

Dette gjelder for Vg2 yrkesfaglige utdanningsprogram

For å erstatte yrkesfaglig fordypning kan privatister enten:

  • dokumentere 316 timer relevant praksis eller ta eksamen i fag som har minimum 253 årstimer.

*eksempel på fag som kan erstatte praksis er: fellesfag i fremmedspråk, programfag fra de studieforberedende utdanningsprogrammene eller fellesfag fra vg3 påbygg.

Dette gjelder for Vg3 yrkesfaglige utdanningsprogram

  • på Vg3-nivå er det ingen yrkesfaglig fordypning*

*Utdanningsprogrammer som ikke inkluderer læretid, som for eksempel Helsesekretær og Tannhelsesekretær, har ikke obligatorisk praksis på Vg3-nivå. Det anbefales likevel sterkt å gjennomføre praksis i denne perioden for å sikre gode resultater på eksamen

Organisering og dokumentasjon

Privatister er selv ansvarlig for å skaffe seg praksisplass, eller sjekke opp med sin fylkeskommune hvilke fag, eller tidligere arbeidserfaring som kan erstatte YFF. Har du fag fra studieforberedende fra før, er det mulig å redusere antall timer praksis på bakgrunn av dette. Vi anbefaler at du tar kontakt med karrieresenteret i fylket ditt for å være sikker på at du velger riktig fagkombinasjon. Praksisen og/eller fag må godkjennes av fylkeskommunen før du får fullverdig kompetansebevis eller vitnemål.

Lenke til Utdanningsdirektoratets sider om YFF finner du her: Yrkesfaglig fordypning (YFF) | udir.no

Som student hos NKI Nettstudier vil du få tilgang til en praksisveileder når du tar et yrkesfaglig utdanningsprogram hos oss.