For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Våre beste sparetips

Våre beste sparetips

Som student, er det viktig å være økonomisk, og det kan være mye å spare på å gjøre noen enkle tiltak. Her finner du våre beste sparetips.

Lag et budsjett

Sett opp et budsjett der du legger inn alle inntekter og utgifter i løpet av måneden. Da har du kontroll på hva som går inn og ut av kontoen, og slipper å gå tom for penger på slutten av måneden. Når du følger nøye med på hva du bruker penger på, er det også lettere å oppdage, og luke bort, unødvendige små-utgifter. Det er for eksempel mye dyrere å kjøpe melk i en kiosk, eller på en bensinstasjon, enn i matbutikken. Kjøper du kanskje ofte vann på flaske? Hva med å ha med en vannflaske i veska eller sekken? Da kan du spare store summer i løpet av et år.

Det er også smart å sette av litt penger til uforutsette utgifter hver måned. Da har du en buffer om for eksempel komfyren eller kjøleskapet går i stykker.

Lag mat hjemme

Det er mye penger å spare på å lage mat hjemme, fremfor å bestille take away. Det kan selvfølgelig være fristende å få deilig mat levert på døra flere ganger i uka, men prøv å begrense dette. Visste du for eksempel at det er mye å spare på å lage sushien selv?  På nett, finner du mange gode instruksjoner og oppskrifter på hjemmelaget sushi. En annen ting det er lett å lage selv, er pizza. Om du vil gjøre det lett og billig, kan du kjøpe ferdig pizzabunn på butikken. Da går det nesten fortere å lage maten enn å ringe pizzabudet og bestille!

Kjøp pensumlitteratur brukt

Prøv så godt det går å kjøpe pensumbøker brukt. Hør med tidligere studenter som har tatt samme utdanning, og søk etter brukte bøker på finn. Her kan det være en god del å spare.  

Med god planlegging slipper du å kaste mat

Dette tipset er kanskje selvsagt, men fortsatt et av stedene der du kan spare mye penger. Sett opp en matplan for uka, og se hvordan du kan lage nye middager av restene dine. En pakke pølser, kan for eksempel bli flere forskjellige middager i løpet av uka. Restene fra tacoen, passer perfekt i en omelett dagen etter, og restene av suppa, kan blandes med litt pasta og grønnsaker og bli en deilig grateng! Et annet godt tips, er å lage store porsjoner og fryse ned. En lasagne gir fort fem-seks lunsjer for én person. Har du lyst på flere gode og rimelige mattips, anbefaler vi å sjekke ut Instagramkontoen til fattig student.

Selg ting du ikke bruker

Ta en titt hjemme og i boden. Har du mange ting som har hopet seg opp, og aldri blir brukt? Det å la ting stå ubrukt, er meningsløst og noe du bør unngå. Selg klær og andre gjenstander fortløpende. Slik tjener du penger på de tingene du ikke bruker like vel. Og det beste av alt – det blir ryddigere hjemme også!

Shoppestopp

Når du har solgt de tingene du ikke bruker, bør du også hindre at det ikke kommer nye ting inn. Shoppestopp er ikke bare bra for lommeboka, det sparer miljøet også. Før du kjøper deg noe nytt, bør du ta en titt i klesskapet, og se om du VIRKELIG trenger noe nytt. Ofte kan det å sette sammen de klærne du har på en ny måte, gjøre at det føles som du har en helt ny garderobe.

Allier deg med venner, og bli enige om å prøve en måned med shoppestopp i første omgang. Kanskje dere kan låne av hverandre, eller enda bedre, arrangere en byttekveld når denne karantenetilværelsen er over?