For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Yrkesfag – det smarte valget

Yrkesfag – det smarte valget

1. mars går søknadsfristen til videregående skole ut. Noen har allerede bestemt seg, men for mange er dette et vanskelig valg. I et hav av valgmuligheter, er det vanskelig å navigere og finne det som passer for nettopp deg. Mange velger studieforberedende opplæring, fordi det er det «trygge» valget, men det er ikke dermed sagt at det er det riktige valget. At yrkesfag er for de mindre skoleflinke, er en utdatert oppfatning. Det er tvert imot et smart valg, som gir mange muligheter! Her kan du lese mer om noen av dem.

Mange muligheter

Yrkesfag åpner opp for muligheter du ikke ville fått om du hadde valgt studieforberedende. Du har mulighet til å gå ut i yrkeslivet så snart du har fullført opplæringen, eller du kan ta videreutdanning. Du har også mulighet til å ta påbygging til generell studiekompetanse, om du vil studere videre ved høyskole eller universitet senere.

5 gode grunner til å velge å velge yrkesfag:

  1. Mulighetene for å få jobb som fagutdannet er veldig gode. Tall fra SSB viser at det er stor mangel på arbeidstagere med forskjellige typer fagbrev.
  2. Det er et smart økonomisk valg, fordi du får lønn i lærlingtiden, du kommer raskt ut i jobb og slipper store studielån.
  3. Du holder karrieremulighetene åpne, om du skulle ønske å endre karriereretning senere i livet. Med fullført fagbrev, har du en solid grunnutdanning i bunnen om du ønsker å omskolere deg.
  4. Du kan gå videre på høyere yrkesfaglig utdanning ved de ulike fagskolene.
  5. Yrkesfag forbereder deg på arbeidslivet. Du lærer et håndverk og å ta ansvar, i tillegg til å lære om regler og samarbeid i arbeidslivet.

Yrkesfag gir mange muligheter

Yrkesfagutdannede med fullført fagbrev, har mange forskjellige karrieremuligheter. Du kan enten velge å gå direkte ut i yrkeslivet, eller du kan gå videre på høyere utdanning. Flere utdanningsinstitusjoner har egne program for studenter med relevant fullført fagbrev. Her vil du få mulighet til å bygge videre på kompetansen du har med deg fra videregående skole. En annen mulighet er å ta mesterbrev eller fagskoleutdanning.

Det er stor fleksibilitet i studieløpet. Om du ønsker, kan du etter to år på skole velge å fortsette som lærling i to år for å få fagbrev. Om du ikke ønsker læreplass, kan du i stedet etter to år, velge å fullføre den videregående opplæringen ved å ta Påbygg til generell studiekompetanse. Ved å fullføre Vg3, vil du få generell studiekompetanse, noe som kommer godt med om du ønsker å studere videre på høyskole- og universitet. Yrkesfag er med andre ord ikke en begrensning, men snarere en døråpner til et hav av muligheter.

Vi ønsker alle 10.-klassinger lykke til med valget!