For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


- Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å ta fagbrev

- Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å ta fagbrev

Safi Sabawoon (33) har jobbet med logistikk og transport siden 2015. Han hadde ikke utdanning innen logistikkfaget fra før, men falt virkelig for yrket. Nå har han bygget seg opp lang yrkeserfaring – uten fagbrev.

At det ville gi store fordeler å faktisk ha fagbrev, var noe Safi skjønte fort. Nå har han snart nådd målet sitt.

Ettertraktet dokumentasjon

Fagbrev er en attest med lange tradisjoner, som viser at du er en håndverker eller fagarbeider som kan yrket ditt. Dette er en ettertraktet dokumentasjon på at du har en utdanning, og kan et fag. Heldigvis finnes det nå måter du kan få fagbrev på – selv uten å ha gått yrkesfaglig linje på videregående.

Om du har mer enn fem års arbeidserfaring, kan du ta fagbrev som praksiskandidat. Da slipper du fellesfagene, og skal kun ta yrkesteorien til fagprøven. Da er det bare ett kurs og én eksamen mellom deg og et fagbrev. Det er mange gode grunner til å formalisere kompetansen og ta fagbrev, og det er et stort behov for faglært arbeidskraft innen mange yrker. Fagbrev kan også ofte føre til høyere lønn og fast ansettelse.

Safi har fra før en høyere utdanning fra utlandet, men valgte å gå en annen vei da han skulle ut i arbeidslivet. Nå gleder han seg stort til å få fagbrev i logistikk slik at han har et bevis på at han kan faget.

– Jeg tar fagbrevet slik at jeg får flere muligheter i arbeidslivet, forklarer Safi. Selv om han tar fagbrev,  har han fortsatt planer om å jobbe som logistikkmedarbeider etter endt utdanning. – Jeg trives veldig godt i denne bransjen, men ser at et fagbrev gjør at mulighetene på jobbmarkedet blir flere. I tillegg gir fagbrevet flere muligheter om jeg ønsker å bytte jobb senere i karrieren, sier han.

Veien til fagbrev

Safi tar fagbrevet via nettstudier hos oss. Han forteller om lærere som svarer raskt, og som er gode motivatorer. Valget falt på oss, etter anbefaling fra en venn – og han angrer ikke et sekund. I september kan han stå stolt med fagbrevet i hånda.

Praksiskandidatstudiet tilsvarer omtrent et halvt år på heltid eller et helt år på deltid. Ordningen gir rett til å melde seg opp til fag- eller svenneprøve uten opplæring i skole og læretid i bedrift. Praksiskandidater må ha bestått en egen eksamen før de melder seg opp til fag- eller svenneprøven. Når du har bestått den teoretiske delen av fagprøven, og fått godkjent dine fem år med yrkeserfaring av Fagopplæringskontoret i fylket der du bor, kan du melde deg opp til den praktiske fagprøven.

Tenker du også på å ta fagbrev? Vi har studiestart hver dag, hele året. Det betyr at du kan komme i gang allerede i morgen. Her ser du vårt studietilbud