For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


- Jeg kombinerer nettstudier i arbeidslederskolen med jobb og familieliv

- Jeg kombinerer nettstudier i arbeidslederskolen med jobb og familieliv

Vi har snakket med Aysel, som kombinerer nettstudiene med en 100% jobb og familieliv.

Aysel tar fagskoleutdanningen, Arbeidslederskolen via nettstudier hos oss. Dette er en praktisk utdanning som kvalifiserer deg til å bli leder eller mellomleder. Aysel har en 100% stilling som saksbehandler ved et offentlig kontor. Ved siden av jobben, er hun plasstillitsvalgt, og vara for hovedtillitsvalgt i en bydel. I tillegg har hun en sønn på 3 år som hun tilbringer tiden med etter jobb. - Vi leker, går tur, handler, sykler og danser mye sammen. Når han sover, bruker jeg tiden på å lese. I helgene er det mannen min som tar seg av sønnen vår, så jeg får tid og mulighet til å jobbe med studiet, forteller hun.

Hva er den største utfordringen med å være småbarnsmor, ha fulltidsjobb og å studere?

- Den største utfordringen med å være småbarnsmor, er at sønnen min på 3 år ikke forstår at jeg studerer ved siden av jobben. Han forstår at jeg jobber, men når jeg skal sette meg ned og lese, vil han at vi skal tegne eller male sammen. Løsningen er å tegne og male litt først, så gir han opp og vil se på TV. Da setter jeg meg i min lille lesekrok og leser. Det er viktig å ikke stresse for mye, fordi barnet blir påvirket av stress og dårlig humør.

Hva fikk deg til å ta studier selv om du hadde en full kalender?

- Mange av mine venner og kollegaer har spurt meg; Hvordan orker du alt dette, Aysel?
Jeg ser jo flere fordeler enn ulemper ved å studere og være småbarnsmor på én og samme tid. Så lenge jeg ikke har for høye forventninger til meg selv, synes jeg det er gøy. Det er befriende hvis jeg får sjansen til å sette meg ned i løpet av dagen, for å lese om noe som ikke har med mating eller bleieskift å gjøre. Da kan jeg kan løftet blikket litt, og tenkt på andre ting.

Hva gjør at du lykkes med å kombinere småbarnslivet med fulltidsjobb og studier?

- Når det gjelder jobben, så er jeg en veldig strukturert dame. I ukedagene har jeg bare energi til å være saksbehandler, tillitsvalgt og mor. I helgene jobber jeg med studiet, og er ganske avslappet. Jeg liker å ha kontroll på hverdagen min, og har en mann som støtter meg hele tiden.

Nøkkelen til at jeg klarer å stå i dette, er at min mann tar seg mye av sønnen vår. Jeg har studiedager i helgen. Når mannen min ikke kan, har jeg to søstre som har stilt opp for meg. Jeg liker å planlegge dagene, ukene og månedene mine i ganske lang tid fremover. Da kan jeg sikre at jeg har nok tid til både familie, jobb og studier. Det har ikke vært så mye tid til venner, men det tenker jeg at jeg får ta når jeg er ferdig med studiet.

Det er ikke vanskelig å jobbe og studere når man har barn. Det er faktisk mye lettere å ha barn når man studerer. Barnet sikrer at du tar deg pauser, og at du tenker på noe annet enn å bare lese. Jeg ville ikke vært så strukturert, disiplinert og engasjert hvis jeg ikke hadde hatt sønnen min. Både sønnen og mannen min motiverer meg til å studere- og begge gir meg rom til å studere.

Har du noen råd til foreldre med fulltidsjobb som tenker på å studere?

- Mitt beste råd er å planlegge dagene, sånn at man har nok energi til å være mor, kone og student. Det er viktig å huske at man er forelder, og barna må komme først. Det er ikke akkurat et luksusliv man får når man jobber 100% og studerer ved siden av, i tillegg til å være småbarnsforelder. Men så lenge man setter seg noen hovedmål og delmål, kan alle foreldre med ett eller flere barn klare å fullføre studiet sitt. Dette er mine tips:

  • Planlegg lese- og skrivedager
  • Ha delmål og hovedmål i løpet av en uke
  • Ha god struktur
  • Sett av tid til kvalitetstid med familien
  • Sett klare grenser for deg selv

Vi ønsker Aysel masse lykke til videre med studiene. Hun er både strukturert og veldig motivert, så vi vet at hun når målene sine. Vi heier på deg, Aysel!