For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Trening som medisin

Kvinne i treningsklær smiler og holder en mobiltelefon utendørs i skogen.
Utdanningsnivå:
Kurs
Oppstart:
Start når du vil
Studietilgang:
6 måneder
Innsendinger:
2 stk
Pris:
kr 9 000,-
Utdanningsnivå:
Kurs
Oppstart:
Start når du vil
Innsendinger:
2 stk
Studietilgang:
6 måneder
Pris:
kr 9 000,-

Ønsker du en dypere forståelse av treningsfysiologi og hvordan spesifikke treningsmetoder kan brukes i både forebyggingen og behandlingen av kroniske tilstander? Da er dette kurset for deg.

Kurset er laget for deg som studerer treningsfysiologi for første gang, men du vil dra ekstra nytte av grunnleggende forkunnskaper om fysiologi og trening. 

Nettkurs i Trening som medisin 

Dette er et fleksibelt nettkurs uten formelle opptakskrav. Det betyr at du kan ta kurset når det passer deg, ved siden av jobb og privatliv. 

Kurset passer for fagpersoner som fysioterapeuter, osteopater, naprapater, personlig trenere, gymlærere, sykepleiere, miljøarbeidere, leger, trenere på frisklivssentraler, rehabiliteringssenter og for deg som vil hjelpe deg selv eller et nært familiemedlem. 

Trening som medisin er utviklet av Anders Haakenstad som er utdannet klinisk treningsfysiolog fra det medisinske fakultetet på NTNU. Anders forteller: 

"At trening er bra for helsa er innforstått hos allmenheten. Men hvor bra, hva det egentlig er bra for og hvilken trening som faktisk gir maksimal helseeffekt er ukjent for de fleste. Det vil dette kurset endre på."

Mann i hvit genser står foran en bygning med glassvegger.

Kurset tar for seg følgende temaer:

  1. Helse som begrep, filosofi og treningsprinsipper: Hva betyr egentlig helse og hvorfor er det essensielt med en klar treningsfilosofi og treningsprinsipper. 
     
  2. Helsestatus i befolkningen og retningslinjer for fysisk aktivitet: rent objektivt, hvor friske er vi egentlig, hva er retningslinjene for fysisk aktivitet og er de egentlig nødvendig å holde deg frisk? 
     
  3. Kondisjonstrening som medisin: Hvordan fraktes oksygenet via det kardiorespiratoriske system fra atmosfære til muskel, hva er VO2max, hvorfor er det så viktig for helsen og hvordan trenes det mest effektivt? 
     
  4. Styrketrening som medisin: Hvordan får samspillet mellom nerve- og muskelapparat en muskel til å kontrahere, hva er maksimal og eksplosiv styrke, hvorfor er det så viktig for helsen og hvordan trenes det mest effektivt? 
     
  5. Praktiske anbefalinger og tilnærminger til trening: Hvordan praktisk gjennomføre treningen riktig, hvordan korrekt teste makspuls og maksstyrke, hvordan sikre progresjon og når bør du ikke trene? 
Studietimer:
250

Du kan starte på kurset når det passer deg, hver dag, hele året. 

Du studerer i ditt eget tempo, når og hvor du vil. Du strukturerer studiene dine slik det passer din hverdag best og leverer oppgaver når det passer deg. 

Dette får du: 

  • Studieveileder som følger deg gjennom hele studietiden 
  • Faglærer som du kan kontakte i nettskolen 
  • I nettskolen finner du lesestoff, videoer, begrepsforklaringer, oppgaver og refleksjoner 
  • Digitalt klasserom hvor du kan møte andre studenter som studerer det samme 

Les mer om hvordan det er å være nettstudent hos NKI Nettstudier

Det er ingen eksamen i dette kurset. Etter innleveringene er vurdert godkjent er kurset bestått, og du kan be om kursbevis. 

Du kan velge mellom kortbetaling, faktura på totalbeløpet, avdragsordning eller at en annen privatperson eller bedrift står for betalingen. Dette velger du i bestillingen. 

Det er ingen formelle opptakskrav på dette kurset. 

Studenten vil gjennom dette kurset: 

Generelt 

  • Kunne definere hva helsebegrepet betyr, og hvordan ulike markører på helse kan måles objektivt. 

  • Kunne definere forskjellen på fysisk aktivitet og trening. 

  • Forstå viktigheten av en treningsfilosofi og hvordan treningsprinsipper funger som retningslinjer for å oppnå et treningsmål. 

  • Ha kjennskap til hva som menes med og er konsekvensen av overeksponering for et treningsstress (overtrening). 

  • Ha kjennskap til den norske befolkningens objektivt målte og selvopplevde helsestatus, samt differansen mellom disse. 

  • Bli kjent med retningslinjene for fysisk aktivitet og hvorfor de ikke nødvendigvis må følges for å oppnå en optimal helseeffekt. 

 

Kondisjon og utholdenhet 

  • Kunne redegjøre for respirasjon- og sirkulasjonssystemets transport av oksygen fra atmosfære til muskel. 

  • Kunne forklare hvilke deler av oksygentransporten som påvirkes med trening. 

  • Kunne redegjøre for hva som menes med maksimalt oksygenopptak (VO2max), hvordan det måles og hvorfor det er essensielt for god helse. 

  • Forklare hvordan kondisjonskapasitet faller med alderdom og inaktivitet, samt hvilke deler av oksygentransporten som er ansvarlig for dette. 

  • Ha kjennskap til den beskyttende helseeffekten av god kondisjon i forebygging og behandling av en rekke livsstilssykdommer. 

  • Kunne redegjøre og forklare fysiologisk hvilke treningselementer som er nødvendig for å maksimere treningseffekten av VO2max. 

 

Styrke og kraftutvikling 

  • Ha kjennskap til hvordan det nevromuskulære systemet rekrutterer motoriske enheter (nervefibre til muskel) og får skjelettmusklene til å kontrahere og utvikle kraft. 

  • Kunne forklare hvilke egenskaper i det nevromuskulære systemet som påvirkes med ulike typer styrketrening, og hvorfor kondisjonstrening er ineffektivt for å øke muskelstyrken. 

  • Kunne redegjøre for hva som menes med maksimal styrke, eksplosiv styrke (power), utholdende styrke, hvordan det måles og hvorfor det er essensielt for god helse. 

  • Forklare hvordan muskelstyrke faller med alderdom og inaktivitet, samt hvilke deler av det nevromuskulære systemet som er ansvarlig for dette. 

  • Ha kjennskap til den beskyttende effekten muskelstyrke har i forebygging og behandling av en rekke livsstilssykdommer, både alene, men også på toppen av å ha god kondisjon. 

  • Kunne redegjøre og forklare fysiologisk hvilke treningselementer som må være til stede for å maksimere treningseffekten på muskelstyrke og det nevromuskulære system. 

 

Praktiske anbefalinger og tilnærminger til trening 

  • Ha kjennskap til ulike intensitetsstyringsmetoder både i kondisjon- og styrketrening. 

  • Kunne gjennomføre forsvarlig og protokollbasert testing av makspuls og maksimal styrke i en bestemt øvelse. 

  • Ha kjennskap til praktiske treningstilpasninger for å trygt geleide nye og utrente personer inn til effektiv trening for helsen. 

  • Ha kjennskap til måling og loggføring av treningsresultater for å evaluere treningsrespons og sikre kontinuerlig progresjon. 

  • Kjenne til kontraindikasjoner for ulike befolkningsgrupper og hvordan man trygt kan trene personer med kroniske lidelser. 

  • Selvstendig kunne legge opp et effektivt treningsopplegg for ulike grupper med ulike utfordringer. 

All nødvendig pensum finner du i nettskolen.