For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!

Yrkesfag på videregående skole

Yrkesfaglig opplæring fører frem til et yrke, og gir yrkeskompetanse med eller uten fag- eller svennebrev.

Den store fordelen med å velge yrkesfag på videregående, er at du har mulighet til å gå ut i yrkeslivet så snart du har fullført opplæringen. Om du ønsker å studere videre, kan du ta videreutdanning, for eksempel en fagskoleutdanning. Du har også muligheten til å ta påbygging til generell studiekompetanse dersom du vil studere videre ved høyskole eller universitet.

5 grunner til å velge yrkesfag:

  1. Mulighetene for å få jobb som fagutdannet er veldig gode. Tall fra SSB viser at det er stor mangel på arbeidstagere med forskjellige typer fagbrev.
  2. Det er et smart økonomisk valg, fordi du får lønn i lærlingtiden, du kommer raskt ut i jobb og slipper store studielån.
  3. Du holder karrieremulighetene åpne, om du skulle ønske å endre karriereretning senere i livet. Med fullført fagbrev, har du en solid grunnutdanning i bunnen om du ønsker å omskolere deg.
  4. Du kan gå videre på høyere yrkesfaglig utdanning ved de ulike fagskolene.
  5. Yrkesfag forbereder deg på arbeidslivet. Du lærer et håndverk og å ta ansvar, i tillegg til å lære om regler og samarbeid i arbeidslivet.

Det er stor fleksibilitet i studieløpet. Om du ønsker, kan du etter to år på skole velge å fortsette som lærling i to år for å få fagbrev. Om du ikke ønsker læreplass, kan du i stedet etter to år, velge å fullføre den videregående opplæringen ved å ta Påbygg til generell studiekompetanse. Ved å fullføre Vg3, vil du få generell studiekompetanse, noe som kommer godt med om du ønsker å studere videre på høyskole- og universitet. Yrkesfag er med andre ord ikke en begrensning, men snarere en døråpner til et hav av muligheter.

Yrkesfag på videregående skoles nivå Vg1, Vg2 og Vg3

Fagbrev, praksiskandidatordning

Les mer om praksiskandidatordningen her.