For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!

- Fagskoleutdanningen fikk meg inn på riktig karrierespor

Vi har snakket med Brede, som har tatt fagskoleutdanningen, Saksbehandler, hos oss. Nå jobber han som førstekonsulent i Oslo tingrett.

Kan du fortelle litt om deg selv?
- Jeg er 36 år gammel og bor på Frogner i Lillestrøm kommune. Jeg er gift og har 3 barn. Nå jobber jeg som førstekonsulent i Oslo tingrett, og har mange verv som politiker på si. 

Hvilken utdanning har du tatt hos oss?
- Jeg gikk Saksbehandler på det som tidligere het Treider fagskole, som nå er NKI. Jeg tok deltidsstudier over ett år, slik det skulle være lett å kombinere med fulltidsjobb.

Hva var det beste med undervisningen?
- Det beste med undervisningen var utvilsomt de ekstremt dyktige lærerne. Jeg var nysgjerrig og ville lære mye, så jeg stilte mange spørsmål underveis. Jeg fikk svar på alt omtrent med én gang! I tillegg synes jeg læreplanen var veldig relevant for det jeg hadde lyst til å jobbe med. At utdanningen var så fint lagt opp, sånn at den lot seg lett kombinere med jobb og privatliv, var også et stort pluss. 

Hvorfor bestemte du deg for å ta en fagskoleutdanning?
- Jeg tok en deltidsjobb som elektronikkselger mens jeg gikk på videregående. Etter at jeg var ferdig på videregående, visste jeg ikke hva jeg ville gjøre med livet mitt, så jeg fortsatte bare å jobbe i den deltidsstillingen og levde late dager. Det endte med at jeg ble fast ansatt i bedriften, noe jeg for så vidt trivdes med. Etter hvert, innså jeg at det var ikke denne typen jobb jeg så for meg da jeg vurderte hva slags karriere jeg egentlig ville jeg ha. Men da begynte jeg å bli vant til å ha en fast jobb med fastlønn, så jeg ble i bedriften i nesten 12 år.

Med tiden ble det mer og mer klart at jeg trengte å skifte til en jobb og karriere jeg hadde lyst på! Men siden jeg ikke hadde noe utdanning, var det vanskelig å få jobb. Derfor satt jeg meg ned og tenkte godt igjennom hva jeg hadde lyst til å jobbe med. En jobb i politiet kom fort frem i hodet, og jeg la merke til at de trengte mange saksbehandlere. Derfor googlet jeg «utdanning saksbehandler», og fikk opp Treider (nå NKI) som første treff. Jeg leste litt om studiet og ble overbevist! Saksbehandler ville jeg bli! Det forandret livet mitt totalt.

Hvilken nytte har du hatt av utdanningen?
- Jeg har veldig stor nytte av utdanningen. Det aller viktigste er at jeg kom meg inn på riktig karrierespor. Jeg hadde lyst til å bli saksbehandler uten å gå årevis på skole, i tillegg til at jeg trengte å kombinere jobb, skole og privatliv. Alt dette fikk jeg på NKI. Jeg føler også at utdanningen gjorde at jeg fikk mer tro på meg selv, og at selv uten høyskoleutdanning, anser arbeidsgivere min kompetanse som relevant. 

Hva jobber du med nå?
- Jeg er så heldig at jeg får lov til å jobbe i Norges største domstol, Oslo tingrett, som saksbehandler der. Det er en fantastisk spennende arbeidsplass hvor jeg endelig kan jobbe med det jeg så for meg da jeg gikk på videregående - nemlig lov og rett.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?
- Som saksbehandler i Oslo tingrett har man en veldig hektisk hverdag. Vi starter dagen med å sørge for at alle rettssakene for dagen starter opp riktig, ved å åpne opp rettssalen, slå på videokonferanse og gi støtte til dommere. Siden jeg jobber på rettsavdeling, består mye av min sakseportefølje av sivile saker. Det er alt fra store entreprise saker, arbeidsrettssaker, barnefordeling og alt annet man ikke blir enige om på egenhånd.

Vi har mye kontakt med parter og advokater, samt at vi jobber tett med dommerne på avdelingen. Som IT ressursperson, har jeg hatt veldig mye å gjøre under denne pandemien med digitale rettssaker, videokonferanse og lignende.

 Hvordan var utdanningen relevant for den jobben du har i dag?
- Jeg følte at den var svært relevant. Under opplæringen jeg fikk til stillingen som saksbehandler i Oslo tingrett, følte jeg at kunnskapen allerede satt i fingrene. Vi hadde lært om arkiv og prosessverktøy, og selv om programmet ikke var det samme i tingretten, så forsto jeg gangen i det. I tillegg visste jeg mye om oppdelingen av rettssystemet, en del om terminologien og hvordan ting hang sammen. Jeg følte meg veldig klar til å jobbe som saksbehandler! 

Hva vil du si til andre som vurderer denne utdanningen, eller en annen fagskoleutdanning?
- Jeg vil si at, om du føler at du ikke er på riktig plass karrieremessig, er en fagskoleutdanning en veldig rask og god måte å bygge kompetanse på. Tar du saksbehandlerstudiet, er du relevant for veldig mange arbeidsplasser, og gjør en viktig jobb for samfunnet. Utdanningen lar seg godt kombinere med jobb og privatliv.

I tillegg synes jeg det er viktig å si at selv om man ikke har bachelor eller master, er man fortsatt verdt mye på arbeidsmarkedet med en sterk fagskoleutdanning.

Go for it!