For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Serviceleder

Mann skriver på en tavle med fargerike post-it-lapper i et kontor.
Utdanningsnivå:
Fagskole
Finansiering:
Lånekassegodkjent
Oppstart:
Start når du vil
Studietilgang:
12 måneder
3401 studenter fullførte studiene hos oss i fjor
Studiepoeng:
30
Innsendinger:
6 stk
Pris:
kr 49 500,-
Ekskl. bøker
Utdanningsnivå:
Fagskole
Finansiering:
Lånekassegodkjent
Studiepoeng:
30
Oppstart:
Start når du vil
Innsendinger:
6 stk
Studietilgang:
12 måneder
Pris: (Ekskl. bøker)
kr 49 500,-
3401 studenter fullførte studiene hos oss i fjor

Nå har vi gjort nettstudiene våre enda bedre! Denne sommeren lanserer vi en oppdatert utgave av fagskolen Serviceleder. Oppdaterte emner, læringsinnhold og design som gjør studietiden din mer lærerik og kompetansen din mer relevant. Studiestart er 29. august! Sikre deg studieplass i dag.

Hvem passer Serviceleder for:

Utdanningen er et ledelsesstudie. Denne fagskolen passer for deg som ønsker å lede team eller virksomheter innen alle typer bransjer som tilbyr kundeopplevelser og service.

Utdanningen gir deg kunnskaper og holdninger som gjør deg i stand til å opptre tryggere, smidigere og mer effektivt som leder i en servicebedrift. Studiet gir en praktisk kompetanse som du raskt kan dra nytte av i egen arbeidssituasjon.

Dersom du har teknisk fagbakgrunn og ønsker å utvikle lederferdigheter og kunnskap om å styre serviceprosjekter, vil denne utdanningen være spesielt relevant for deg.

Dette lærer du i fagskoleutdanningen Serviceleder

Tenk deg bare selv hvor godt det føles når du som kunde blir møtt med brukerfokus, du ser at teamet på jobb eller systemene samarbeider godt, det er god og forståelig kommunikasjon, folka som jobber er fornøyde og glade, men også kreative og løsningsorienterte for å finne den beste løsningen for det du trenger. Dette er en god kundeopplevelse. Kunnskapen om hvordan å få til dette er det vi ønsker å gi deg gjennom dette studiet. 

Serviceleder nettstudium

Fordelen med å studere på nett er at du kan fortsette å stå i jobben din, eller finne relevant arbeid som du kan knytte erfaringene dine til imens du studerer og får økt kunnskap om teamene service, ledelse, kundebehandling, økonomistyring, kommunikasjon og personalledelse. 

Potensielle jobbmuligheter

Utdanningen gir deg spesialtilpasset kompetanse, som vil treffe de aller fleste bransjer, og dermed flere ulike yrker. Utdanningen passer godt for deg som har eller ønsker å starte egen bedrift, og passer spesielt godt innen ulike yrkestitler som for eksempel: 

Salgsleder, salgsmedarbeider, teamleder, kundeansvarlig, strategisk salgsrådgiver, tjenestedesigner, forretningsutvikler, kundekoordinator, business analyst, service manager, serviceleder, servicekoordinator, daglig leder, butikkleder, kundeserviceansvarlig, m.m.

 

Nå har vi gjort nettstudiene våre enda bedre! Denne sommeren lanserer vi en oppdatert utgave av emnet Service og kundebehandling. Studiestart er 29. august! Sikre deg studieplass i dag. God service skaper gode opplevelser – og fornøyde kunder kommer tilbake. I dette emnet lærer du hvordan du blir en profesjonell og kundeorientert servicemedarbeider. 

Emnet Service og kundebehandling tilhører fagskolen Serviceleder, men kan også kjøpes separat. Emnet gir deg 5 studiepoeng.

Dette lærer du i emnet 

Du får en grundig innføring i hva service innebærer, og hvorfor det er så viktig i dagens arbeidsliv – både utad mot kunder og internt i organisasjonen. Emnet gir deg praktiske verktøy og innsikt i hvordan du kan møte kundens behov, skape positive kundeopplevelser og håndtere utfordrende situasjoner. Du lærer hvordan du kan bidra til et godt omdømme for virksomheten.

Vi ser også på hvordan teknologi og organisering støtter opp under god kundebehandling, og hvorfor effektiv klagehåndtering kan være en mulighet – ikke bare en utfordring.

Målet er å gi deg ferdigheter som gjør deg til en verdifull ressurs i enhver kundeorientert virksomhet. 

Sentrale temaer: 

  • Hva service er og hvorfor det er viktig i arbeidslivet 

  • Forskjellen på varer og tjenester 

  • Relasjonsbygging og kundetilfredshet 

  • Serviceorganisasjon og servicekultur 

  • Teknologi og fysiske rammer for god service 

  • Klagebehandling og håndtering av misfornøyde kunder 

Pris: eksl. bøker
kr 9 500,-
Studietimer:
125
Studiepoeng:
5 poeng

Nå har vi gjort nettstudiene våre enda bedre! Denne sommeren lanserer vi en oppdatert utgave av emnet Kommunikasjon. Studiestart er 29. august! Sikre deg studieplass i dag. I dette reviderte emnet lærer du hvordan du kan styrke din egen kommunikasjonskompetanse – både digitalt og ansikt til ansikt. Målet er å gi deg verktøyene til å bygge bedre relasjoner, forebygge konflikter, og kommunisere tydelig med kollegaer, overordnede og eksterne partnere.

I dette emnet lærer du kommunikasjonsteori i arbeidslivet, i tillegg til å få innsikt i kommunikasjonskultur i møter, formidling gjennom digitale verktøy og forventninger i kommunikasjon mellom medarbeidere.
 

Bevisst på kommunikasjon

Hva må du som leder være bevisst på rundt ditt kroppspråk? Er det forskjell på å snakke i små versus store forsamlinger? Hva skjer med kommunikasjon i digitale møter? Dette er spørsmål du skal finne ut av i løpet av dette emnet.

Hensikten med dette emnet er å gjøre deg som leder mer bevisst på egen kommunikasjon og gi deg noen begreper å bruke på veien til bedre og mer bevisst kommunikasjon.

Etter å ha fullført dette emnet vil du være bedre rustet til å forstå, forebygge og håndtere konflikter, bedre samarbeid med dine kolleger, forstå kommunikasjon mellom ulike kulturer, og velge gode strategier for din kommunikasjon både fysisk og digitalt.

Pris: eksl. bøker
kr 9 500,-
Studietimer:
125
Studiepoeng:
5 poeng

Nå har vi gjort nettstudiene våre enda bedre! Denne sommeren lanserer vi en oppdatert utgave av emnet Ledelse for service. Studiestart er 29. august! Sikre deg studieplass i dag. Hvordan skaper man et service-team som yter sitt beste – hver dag? Emnet passer for deg som skal lede andre i serviceyrker – og som vil utvikle en trygg og inspirerende lederrolle. 

Emnet Ledelse for service tilhører fagskolen Serviceleder, men kan også kjøpes separat. Emnet gir deg 5 studiepoeng

Dette lærer du i emnet Ledelse for service:

Du får en praktisk og innførende forståelse av hva det innebærer å være leder i en serviceorientert virksomhet. Vi ser på hvordan du motiverer ulike typer medarbeidere, bygger tillit og håndterer daglige ledelsesutfordringer. Du lærer hvordan teamarbeid i servicesammenheng kan styrkes gjennom klare mål, støtte, tilbakemeldinger og god kommunikasjon. I tillegg får du innsikt i hvordan du skaper en felles kultur som fremmer serviceinnstilling, samarbeid og ansvarsfølelse.

Emnet fokuserer på praktiske ledelsesverktøy og grunnleggende kunnskap om ledelse, teamutvikling og medarbeideroppfølging – spesielt rettet mot deg som leder mennesker i førstelinjen. 

Sentrale temaer: 

  • Hva kjennetegner god ledelse i serviceyrker 

  • Grunnleggende lederroller og lederstil 

  • Motivasjon og trivsel i servicearbeid 

  • Teamutvikling og relasjonsledelse 

  • Hvordan bygge en god servicekultur internt 

  • Praktiske verktøy for å lede service-team i hverdagen 

Pris: eksl. bøker
kr 9 500,-
Studietimer:
125
Studiepoeng:
5 poeng

Gjennom god personaladministrasjon følger du opp ansatte i en bedrift, og sikrer at gode rutiner og kontroller er etablert og blir fulgt. Gode rutiner og kompetanse på området vil føre til trygge arbeidsforhold og god personalbehandling. Dette emnet gir en innføring i personaladministrasjon og noen grunnleggende prinsipper man må kjenne til som arbeidsgiver.

I dette emnet vil du få bedre kjennskap til:

  • Arbeidsgivers styringsrett og begrensninger for denne.
  • Sentrale lover og forskrifter.
  • Verneombud og tillitsordninger
  • Arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt

Her kan du kjøpe emnet separat.

Studietimer:
125
Studiepoeng:
5 poeng

Nå har vi gjort nettstudiene våre enda bedre! Denne sommeren lanserer vi en oppdatert utgave av emnet Service Design. Studiestart er 29. august! Sikre deg studieplass i dag. I et landskap der forbrukernes forventninger stadig øker og markedsvilkårene endres raskt, representerer Service Design en strategisk tilnærming som bygger bro mellom organisasjonens mål og menneskers behov. 

Emnet Service Design tilhører fagskolen Serviceleder, men kan også kjøpes separat. Emnet gir deg 5 studiepoeng. 

Dette lærer du i emnet Service Design

Dette emnet utforsker hvordan systematisk kartlegging av brukerreiser, berøringspunkter og opplevelser kan avdekke skjulte muligheter for forbedring og innovasjon. Du vil få innsikt i et rammeverk for å analysere eksisterende tjenestetilbud og designe nye løsninger som skaper verdi på tvers av digitale og fysiske kanaler.

Sentrale temaer: 

  • Hva tjenestedesign er – definisjon, prinsipper og vanlige misforståelser 

  • Hvorfor tjenestedesign er relevant i både offentlig og privat sektor 

  • Brukeropplevelse som konkurransefortrinn og drivkraft for innovasjon 

  • Tjenestedesignprosessen – fra innsikt til implementering 

Pris: eksl. bøker
kr 9 500,-
Studietimer:
125
Studiepoeng:
5 poeng

Ønsker du å styrke din evne til å lede virksomhetens økonomi? Emnet "Økonomi" gir deg innsikt i budsjettering, regnskapsanalyse og lønnsomhetskontroll – verktøyene du trenger for å ta bedre økonomiske beslutninger. Med praktisk kunnskap om økonomistyring blir du en tryggere leder som kan styre mot bærekraftige og lønnsomme mål. 

Oppnå ny kunnskapo,søk i dag!

Økonomistyring er en lederoppgave. I dette emnet får du innsikt i hvordan du som leder kan arbeide med bedriftsetablering, budsjettering, regnskapsanalyse, enkle kalkyler og lønnsomhetsbetraktninger. Emnet gir deg en grunnleggende innføring i økonomisk planlegging og styring, og hovedvekten er lagt på forståelse av økonomistyring i praksis.

De sentrale temaene er:

- Økonomistyring og utvikling av forretningsplan med inntekster og kostnader.

- Budsjettering, forståelse og analyse av regnskap og hvordan styre virksomheten etter et budsjett.

- Kalkylemetoder, investeringsanalyser og kapitalbinding.

Etter du har fullført dette emnet sitter du igjen med en grundig økonomisk innsikt i hvordan du som leder bedre kan styre din virksomhet, ditt prosjekt eller ditt team innen de økonomiske rammene og målene som er satt.

Pris: eksl. bøker
kr 9 500,-
Studietimer:
125
Studiepoeng:
5 poeng

Som student hos NKI Nettstudier studerer i ditt eget tempo, når og hvor du vil. Du strukturerer studiene dine slik det passer din hverdag best, leverer oppgaver når det passer deg og melder deg opp til eksamen når du er klar for det. 

Dette får du: 

  • Tilgang til studentveiledere som kan kontaktes på telefon, chat eller e-post gjennom hele studietiden
  • Faglærer som du kan kontakte i nettskolen 
  • Eksamenswebinarer hvert semester hjelper deg i forberedelsen til eksamen 
  • I nettskolen finner du lesestoff, videoer, begrepsforklaringer, oppgaver og refleksjoner 
  • Digitalt klasserom hvor du kan møte andre studenter som studerer det samme 

Les mer om hvordan det er å være nettstudent hos NKI Nettstudier. 

Du kan velge mellom kortbetaling, faktura på totalbeløpet, NAV, avdragsordning eller at en annen privatperson eller bedrift står for betalingen. Dette velger du i bestillingen. 

  • Utdanningen er godkjent for å søke lån og stipend i Lånekassen 
  • Du kan ikke ta forbehold om støtte når du søker 
  • Du bør sjekke at du er støtteberettiget hos Lånekassen før du søker 
  • Velg «NKI fagskoler – nettbasert» som lærested i søknaden til Lånekassen 

Les mer om hvordan du søker lån og stipend hos Lånekassen

I dette studiet er det fleksibel eksamen som gir deg større frihet med tanke på når det passer deg å ta eksamener.

Her kan du lese mer om eksamen hos NKI Nettstudier

Når du søker, legger du ved dokumentasjon på en av følgende: 

Søker du med vitnemål fra andre land enn de nordiske må du også dokumentere dine norskferdigheter. Det kan du gjøre med norsk fra videregående eller Norskprøven med minimum resultat B1 fra alle fire delprøver. 

Er du usikker? Ta kontakt med en av våre studierådgivere, vi hjelper deg gjerne

Serviceleder baserer seg på praktiske og relevante situasjoner fra arbeidslivet, og gir deg den kompetansen du trenger for å mestre kravene som settes til en moderne leder. Serviceleder passer både for deg som ønsker deg inn i en stilling som leder, og for deg som trenger å oppdatere og formalisere din kompetanse.

Med Serviceleder kvalifiserer du deg til arbeid som leder med personalansvar eller mellomleder i servicebedrifter, både innenfor privat og offentlig sektor.

Etter fullført utdanning skal kandidaten ha tilegnet seg følgende kunnskaper, ferdigheter og kompetanse:

 

Kunnskaper

Kandidaten: 

  • har kunnskaper om begreper, prosesser og verktøy innen økonomistyring og serviceledelse 
  • har innsikt i relevante avtaler, lover og regler som gjelder økonomi og personalområdet 
  • har bransjekunnskap om serviceledelse og kjennskap til betydningen av å lede service innen forskjellige yrkesfelt 
  • har kunnskaper om hvordan man kan oppdatere yrkesfaglig kunnskap innen serviceledelse 
  • har kunnskaper om betydningen av serviceledelse i et samfunns– og verdiskapingsperspektiv 

Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan anvende faglig kunnskap om serviceledelse på praktiske og teoretiske problemstillinger 
  • kan anvende relevante teknikker og verktøy for økonomistyring, kommunikasjon personaladministrasjon og serviceledelse 
  • kan finne informasjon og fagstoff innen økonomi, personal og serviceledelse som er relevant for yrkesfaglig problemstillinger 
  • kan kartlegge situasjoner innen økonomi, personal og serviceledelse og identifisere faglige problemstillinger og behov for iverksetting av tiltak 

Generell kompetanse

Kandidaten: 

  • har forståelse for yrkes– og bransjeetiske prinsipper innen ledelse av mennesker som gir av seg selv gjennom å yte service internt og eksternt i en bedrift 
  • har utviklet en etisk grunnholdning basert på regel- og lovverk i utøvelse av serviceledelse 
  • kan utføre serviceledelse etter utvalgte målgruppers behov, både internt og eksternt 
  • kan anvende kunnskap og ferdigheter på et bredt spekter av økonomiske problemstillinger etter utvalgte målgruppers behov 
  • kan bygge relasjoner til egne medarbeidere, øvrige medarbeidere og eksterne målgrupper – de eksterne kundene 
  • kan utvikle arbeidsmetoder for serviceleveranse og økonomistyring som har relevans for yrkesutøvelsen 

  • Serviceledelse-Planlegging og styring av sannhetens øyeblikk. 5. utg. Andreassen, Wallin, Tor. Gyldendal akademisk 2012. ISBN: 9788205445208
  • Økonomistyring, 3. utg. Holan, Mette og Høiseth, Per. Fagbokforlaget 2019. ISBN: 9788245032093
  • Muntlig kommunikasjon i arbeidslivet, 10. utg. Rosland, Kjell G. Vigmostad & Bjørke AS. ISBN: 9788256251117
  • Muntlig formidling, Haugnes, Tor og Ronæs, Nina, Universitetsforlaget 2019. ISBN: 9788215030821
  • HR boka, 2. utg. Egerdal, Åshild, Gyldendal Norsk Forlag AS 2019. ISBN: 9788205524484
  • Kvalitetsstyring og HMS, Thune, Thorill, Fagbokforlaget 2020 (Kap. 4 og 5). ISBN: 9788245034271