For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


6 tips til studievalg

Madeleine, rådgiver NKI Nettstudier

Er du førstegangssøker, på jakt etter en videreutdanning eller er det på tide med en karriereendring? Vår studierådgiver, Madeleine, deler 6 tips til hva du bør tenke over før et studievalg.

1. Hva er du interessert i?

Før du skal ta et studievalg er det mye du må tenke igjennom. En god start vil være å kartlegge interessene dine. Begynn med å tenke over:

  • Hva virker spennende?
  • Hva liker du?
  • Hva er du god til?

Skriv gjerne ned de fagområdene du er interessert i for å få en oversikt. I NKIs studievelger kan du velge ulike fagområder og få inspirasjon til spennende studieveier. 

2. Hva motiverer deg?

Tenk over hvorfor du vil studere. Hva motiverer deg?

Et ønske om høyere lønn (ytre motivasjon), kan være en motivasjon for mange, men dette kan i mange tilfeller føre til feilvalg. 

Madeleine påpeker at det du brenner for (indre motivasjon), bør være drivkraften bak valg av utdanning. Enten det er å hjelpe andre mennesker, eller å løse teoretiske problemstillinger. Din indre motivasjon vil være en god indikasjon på hva du trives med.

3. Se for deg din fremtidige jobbhverdag

Et studievalg kan føre til mange ulike jobber og muligheter, men tenk gjerne over hvilken jobbhverdag du ønsker deg.

  • Trives du best å jobbe alene eller i team?
  • Liker du å være mye på farten eller ønsker du deg en mer stillesittende jobb?
  • Er du praktiker eller teoretiker? 

Fagbrev vil være et godt valg dersom du ser for deg et mer praktisk yrke. Ønsker du å starte på et mer teoretisk rettet studium, men mangler noen fag eller har lavt snitt? Da kan generell studiekompetanse eller ta opp fag, være en god start.

Å se for seg en jobbhverdag du trives med kan gjøre det lettere for deg å ta et godt studievalg. Les gjerne stillingsannonser på stillinger du kan tenke deg for å se hva som kreves av utdanning og kvalifikasjoner.

Madeleine, Studierådgiver hos NKI Nettstudier
Madeleine, Studierådgiver hos NKI Nettstudier

 

"Ikke vær redd for å velge «feil». Husk at du gjør mange erfaringer underveis – i tillegg kan det dukke opp studieveier og jobbmuligheter du ikke visste om." 

 

 

4. Lag en tidsplan

Enten du har mye tid til overs, eller skal kombinere studiene med den jobben du har i dag, kan det være fint å lage en tidsplan. Mye avhenger av livssituasjonen du befinner deg i.

  • Ønsker du å ta en kort eller lang utdanning? 
  • Har mulighet til å studere på heltid eller deltid – eller en mellomting? 
  • Ønsker du fastsatte frister og fast progresjon, eller et mer fleksibelt studium?

Ønsker du en kort utdanning, kan en fagskole på 30 eller 60 studiepoeng være det riktige for deg. Er du allerede i jobb, men ønsker mer kompetanse og kunnskap vil korte kurs eller fagskoleemner være med på å gi CV’en din et godt løft. 

Hos NKI Nettstudier har du mulighet til å legge opp studieløpet slik at det passer din hverdag – og du kan starte når du vil. Les mer om hvordan det er å være nettstudent hos NKI Nettstudier

5. Tenk over hvordan du lærer best

Vi er alle forskjellige og har ulike læringsbehov. Noen trenger tett oppfølging, faste frister og trives med gruppearbeid. Andre vil få mer ut av å lese på egenhånd, har god selvdisiplin og er selvgående.

Tenk over hvordan du lærer best, og hvilke undervisningsformer som passer for deg. 

Visste du at hos NKI Nettstudier så kan du strukturere studiene slik det passer deg og dine behov? Få svar på det du lurer på om nettstudier

6. Bruk tid, få oversikt og undersøk

Undersøk ulike studier og kurs innenfor de fagområdene du synes er interessante. Se på hvordan studiene er bygget opp, læringsmålene de dekker og hvilke karrieremuligheter de gir. Her bør du bruke god tid. Kanskje du kjenner noen med en jobb du kan tenke deg? Snakk med dem for å høre hva de har studert, og hva som var bakgrunnen for at de valgte nettopp det studiet.

Har du flere spørsmål, eller ønsker mer informasjon? Ta kontakt med oss på e-post, telefon eller chat

Lykke til med studievalget! 
Hilsen Madeleine – Studierådgiver, NKI Nettstudier