Hopp til hovedinnholdet
2. oktober 2018

6 av 10 mangler ansatte med riktig kompetanse

NHOs kompetansebarometer for 2018 viser at seks av ti medlemsbedrifter mangler ansatte med rett kompetanse. I de fem årene NHOs kompetansebarometer er gjennomført har andelen aldri vært like høy.

yrkesfag

Stor mangel på fagarbeidere
NHOs årlige kompetansebarometer som ble lagt frem i september, viser nok en gang at NHO-bedriftene sliter med å rekruttere folk med riktig kompetanse. 40 prosent av bedriftene med kompetansebehov oppgir at de taper kunder og markedsandeler, og at de må droppe planlagte prosjekter. - Når vi vet at vi må skape 600 000 nye jobber fram mot 2050, så kan vi ikke ha det slik at bedrifter må si nei til oppdrag fordi de mangler folk. Da får vi ikke skapt nok arbeidsplasser, sier fungerende administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO. Årets barometer viser at det fortsatt er personer med fagbrev det er størst mangel på. 62 prosent av bedriftene oppgir at de har behov for ansatte med yrkesfaglig utdannelse de neste fem årene, spesielt innenfor teknikk- og industriell produksjon, bygg og anlegg og elektrofag. 

Fagskoleutdannede
53 prosent av medlemsbedriftene oppgir at de ønsker ansatte med fagskoleutdanning. Videre etterspør 42 prosent av bedriftene ansatte med bachelorutdanning, 34 prosent folk med mastergrad og 7 prosent folk med doktorgrad. Det er med andre ord størst etterspørsel etter arbeidstagere med yrkesfaglig utdanning. Mangelen på folk med yrkesfaglig bakgrunn har vart over tid, og NHO mener utdanningssystemet ikke klarer å levere den kompetansen næringslivet har bruk for i stor nok grad. For å møte fremtidens etterspørsel, er det viktig å rekruttere flere unge til yrkesfag og å skape flere læreplasser.

Hos oss får du korte, praktiske utdanninger som gjør deg kvalifisert til å gå rett ut i jobb etter fullført utdanning. Vi har tette bånd til næringslivet og våre lærere har mange års erfaring fra sine fagområder. Vi har studiestart her dag, hele året. Om du søker i dag, kan du komme i gang med studiene allerede i morgen. Se oversikt over alle våre studier og kurs her.

 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk