Hopp til hovedinnholdet
13. august 2018

Hukommelse «Hacks»

Jeg heter Kamilla og studerer teknisk tegner på NKI. Jeg har testet forskjellige tips som skal trigge hjernen og hjelpe hukommelsen, spesielt til å studere, men også ellers i hverdagen. Jeg har veldig dårlig hukommelse sjøl, derfor vil jeg å dele de tipsene som har virket for meg, og noen tips jeg ikke har prøvd enda, men kommer til å prøve.

NKI nettstudent, Kamilla

Student hos NKI

Ut på tur

Ut på tur.

Det sies at minst 20 min trening før du studerer eller tar eksamen kan forbedre ytelsen. Det skal hjelpe med å øke hjernekraften og hukommelsen. Det jeg sjøl har gjort her, er å ta en spasertur til fjells. Dette har gitt meg energi, og jeg holder ut lenger når jeg studerer. Jeg føler meg mer tålmodig når jeg ikke helt har skjønt oppgaven.

Høytlesing

Jeg har blitt overraska over hvor mye bedre jeg husker det jeg har lest høyt. Jeg føler selv at det er noe ubehagelig å sitte å lese høyt, men det kommer seg etter hvert. Jeg har også begynt å sei ting høyt for å huske det jeg har gjort eller det jeg skal gjør. Jeg har fått noen rare blikk fra samboer der jeg har stått og sagt «Dør låst!» eller «Steikeplate AV!»

Belønning

Det er mye kjekkere å jobbe for en belønning. Det hjelper meg å jobbe mer effektivt. Det jeg har gjort, er å ha et system med små og store belønninger, noe smått og godt etter å ha fullført antall oppgaver eller sider. Når jeg er ferdig med faget belønner jeg meg selv med noe jeg fint til meg sjøl som jeg har ønsket meg. Jeg bestemmer belønningene på forhånd så jeg har noe konkret å jobbe mot.

Lær andre

For min del har det vært stor hjelp i å lære eller forklare til andre. Ikke for at de skal lære det, men for at jeg selv skal huske det og få en bedre forståelse. Jeg har ofte fått en aha-opplevelse eller sett hvor jeg selv gjør feil gjennom å lære eller forklare til andre.

Forstå hvorfor er å forstå hvordan.

Et problem jeg har er at om jeg ikke forstår hvorfor det blir gjort sånn i f.eks. matte, husker jeg ikke hvordan det gjøres. For meg har det hjulpet å finne hvorfor, så jeg kan huske hvordan.

Visual

Spesielt i matte og mekanikk, sliter jeg om jeg har en haug med tekst og oppgaver om f.eks. trekanter eller tannhjul. Jeg må då sjøl tegne den trekanten eller det tannhjulet for å forstå oppgaven bedre og huske hvilken formel jeg trenger.

Høre fra flere

Alle lærer forskjellig og det er mange måter å forklare på. Mitt tips her er å høre fra flere, få forklaring fra forskjellige personer, se dokumentarer eller YouTube-klipp. Dette har hjulpet meg med å huske bedre og å få en bedre forståelse.

Variér studieplasser

Jeg har aldri tenkt over at hvor en sitter kan påvirke hukommelsen, men det skadet ikke å prøve. Her blei jeg positivt overrasket. Det var på en måte forfriskende og spennende å sitte en annen plass som på fjellet, når vi er på tur eller bare rotere på arbeidsplassen hjemme.

Så er det en ting jeg ikke har prøvd sjøl, men har tru på. Det er smak og lukt.

Det har skjedd flere ganger at noen spesielle smaker og lukter trigger minner jeg ellers ikke hadde husket. Så det er et tips å bruke dette når en pugger til eksamen, dette kan bli spennende og er verdt et forsøk.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk