Hopp til hovedinnholdet
15. januar 2018

2018 – året for studier!

Det har nettopp blitt et nytt år. Når klokka slår 12 sitter mange av oss med nye mål og forventninger på lur. Et nytt år er symbolet på en ny start. En ny sjanse.

Liv Kari Fjeldheim - studieleder

Studieleder

"Hva er nyttårsforsettene dine i år, da?"

Det velkjente spørsmålet dukker opp.

Du svarer kanskje: "Trene mer, spise sunnere, lese flere bøker, reise ut av Europa..."

Men vent litt…

… for deg som er student betyr jo det nye året starten på et nytt studium eller kurs, eller ny giv etter forrige eksamensperiode med påfølgende juleferie.

Et nyttårsforsett kan være så mangt. Noe vi skal prøve for første gang, eller noe vi skal slutte med. Noe vi vil gjøre mer av, eller mindre. Endring.

Kanskje har vi mange nyttårsforsetter i år. Vi skal liksom rette opp i alt som ikke gikk helt som planlagt i fjor. Ofte er det for mange av dem.

Problemet med nyttårsforsettene er at de ofte ikke blir holdt. Etter noen uker dabber det av. De er kanskje basert på forventninger utenfra, og egentlig ikke et genuint ønske fra oss selv? Da ønsker vi det ikke sterkt nok. Fordelene ved å gjennomføre er ikke mange nok, og forsettet blir snart glemt.

Som fersk student har du allerede ett av nyttårsforsettene klare; du skal gjennomføre et bestemt studium eller kurs i år. Eller avlegge et visst antall eksamener.

Hva skal til for å oppnå dette?

Som et utgangspunkt bør man sørge for at følgende premisser er på plass: 

Du ønsker virkelig dette: Du vet hvorfor du har valgt det, hva som driver deg og hva du vil oppnå. Skriv gjerne ned motivasjonen din, så kan du hente den frem som en påminnelse i tunge perioder.

Du setter deg delmål. Du vet allerede hva utfallet skal bli, men trenger å planlegge veien dit. Lag deg en skikkelig leseplan på hva du skal gjennom, måned for måned, hva du skal oppnå underveis, og når.

Når planen er klar bør du fokusere på det som er rett foran deg, fremfor å la deg overvelde av hvor mye det er til sammen. Legg inn belønninger. Det vil du trenge, for selv om målet er aldri så flott, så er veien dit hardt arbeid.

Du sørger for at delmålene er realistiske. Blant annet ved at det faktisk er satt av nok tid til studiene, så det blir gjennomførbart. Og at du finner økter som er av passelig lengde for deg.

Her kommer alle de andre nyttårsforsettene inn i bildet. Har du for mye i kalenderen din? Kan noen av nyttårsforsettene vente til neste år?
Det høres kanskje innlysende ut, men som student har du faktisk din fulle rett til å prioritere studiene. Alle rundt deg forstår det. Sørg for at du forstår det selv også. At du ikke presser inn for mye annet som du også mener er viktig.

Vi har alle plikter, som vi må gjennomføre uansett, og som sørger for en tett timeplan. Men en del av de andre prosjektene og nyttårsforsettene kan kanskje vente? Det kommer alltids ett nytt år.

2018 kan være året da du gjennomførte det lenge planlagte studiet, og ikke året med alle halvferdige og halvhjertede prosjekter.

I gjennomføringen av studiet kan studietips og -teknikker være til god hjelp. Se studietipsene som ligger i nettskolen, eller gå til bloggen vår for inspirerende innlegg fra ulike ståsteder. Studenter, lærere, studieledere og andre fagpersoner har alle erfaringer som kan være nyttige for deg.

Om du trenger praktiske tips og råd, ikke nøl med å ta kontakt med studielederen din. Vi er her nettopp for dette!

Godt nyttår og lykke til med studiet!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk