Hopp til hovedinnholdet
1. oktober 2019

Gi tid

10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Tema for 2019, er «Gi tid». Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen. Her deler vår studieleder, Karen Sofie, noen tips til hvordan du kan gi mer tid og være mer tilstede i hverdagen.

Studieleder hos NKI

Gi tid!

Tid er verdifullt
Det å gi av tiden din, er noe av det fineste du kan gjøre. Tid er penger, sier vi. Men tid er også oppmerksomhet, å vise interesse, og det å være tilstede. I en tid der vi får input fra mange hold, er ekte oppmerksomhet den fineste gaven man kan gi- og få. 

Er du tilstede?
Tilstedeværelse er bra og viktig for relasjonene våre, og er selve premisset for gode samtaler. Å velge å være mer tilstede er viktig for vår psykiske helse. Er du tilstede i ditt eget liv? Er du tilstede for andre? Eller har du ofte mobilen fremme når du snakker med andre, eller sjekker du mail når du spiser middag? Får du med deg det kollegaen din sier på møtet?

Det kan være sårende for andre å bli «valgt bort» til fordel for en mobil, en skjerm eller en annen oppgave. Vi bruker mer og mer tid på å se på skjerm, til og med når vi er sammen med hverandre. Reduser støyen rundt deg, se opp og vis at du er tilstede fysisk og mentalt. Det er den beste formen for oppmerksomhet du kan gi noen. Når vi er tilstede i øyeblikket, er det lettere å oppdage om noen har det vondt eller vanskelig. Hverdagen preges for mange av tidsklemma og multitasking. Det er på tide at vi tar en pause fra tidsjaget, ser opp og er tilstede for de rundt oss.

Gi litt av tiden din allerede i dag
Vi studieledere er opptatt av studentene våre. Mer enn én av fire studenter opplever alvorlige psykiske plager. Det viser en undersøkelse om studenters helse og trivsel som Folkehelseinstituttet har gjennomført. Rådet vårt, er at man må bli litt flinkere til å ta vare hverandre både i studiehverdagen, på jobb og i familielivet.

Bry deg om medstudentene dine
Vi oppfordrer deg til å bry deg om dine medstudenter. Det er ikke alle som trives like godt med studenttilværelsen, og noen føler seg ensomme og alene. Spør om noen vil være med og diskutere en oppgave, eller om noen vil møtes for å ta en kaffe. Kanskje er det alt som skal til for at den du spør skal føle seg mindre ensom? Du kan utgjøre en forskjell i dine medstudenters tilværelse!

Til slutt vil vi ønske deg en innholdsrik og engasjerende studietid!

Og husk, gi litt av tiden din, og vær tilstede for andre. Du kan være med på å utgjøre en forskjell!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk