Hopp til hovedinnholdet
15. desember 2020

Julehilsen fra rektor

Julen nærmer seg med stormskritt, og hverdagen preges av behovet for å runde av året på en god måte – komme i mål med prosjekter, eksamen, juleforberedelser og annet. Desember er også en tid for ettertanke og oppsummering av året som har gått og ønsker for det nye året som kommer.

Rektor ved NKI

Julehilsen fra rektor | NKI

2020 har vært brutalt år. Ser vi tilbake på hva som preget nyhetsbildet i januar, var det alt fra voldsomme skogbranner i Australia, amerikanske droneraketter mot Bagdad - med en verdenskrig som mulig konsekvens, til nyheten fra WHO om det som skulle vise seg å være den verste pandemien i nyere historie. Lite visste vi om hva som ventet i kjølvannet av koronautbruddet. Heldigvis kan vi gå inn i julen med et håp om at 2021 blir et mer fredfullt år.

Selv om verden og hverdagen kanskje ikke blir helt den samme igjen etter covid-19, kan forhåpentligvis en pandemi, med dens voldsomme sosiale, økonomiske og helserelaterte konsekvenser, gi oss noe av verdi. Vi vet fra studier at innovasjon og endring ofte skjer som resultat av noe uventet. En krise kan gi muligheter - fordi man må gjøre ting annerledes. Kanskje har vi for eksempel blitt mer kreative i år? Det som er helt sikkert, er i hvert fall at den digitale kreativiteten har fått spire. Lucia-tog på teams, digital lønningspils og eksamen på zoom.

Kanskje har vi også blitt bedre til å sette pris på de små tingene i livet, de vi tidligere tok for gitt og som vi nå savner? En klem, et smil fra en fremmed (uten munnbind), nærhet og aktiviteter med venner og familie.

Nedstengning av samfunnet, har ført til sosial distanse på mange måter. Og mange har det ekstra vanskelig nå som det nærmer seg jul. Jeg oppfordrer deg til å rekke ut en digital hånd, ta opp telefonen, send en melding til noen du ikke har snakket med på en stund. Ta ekstra godt vare på de eldre, sårbare og syke, de som bor alene eller er engstelige, de som er permitterte eller har mistet jobben. Bry deg litt mer enn vanlig denne desember-måneden.

Jeg er optimistisk og håpefull for det nye året vi går inn i. Alt rundt oss har endret seg i en utrolig fart; sosial samhandling, digital tilværelse, ferie- og reisevaner, utdanning, jobbmuligheter og arbeidsliv. Men denne utfordrende situasjonen, har også fått frem solidariteten og styrken både hos enkeltindividet- og oss som nasjon. Sammen har vi vist at vi kan tilpasse oss, skape noe nytt og gå fremover. Læring, omskolering, omstilling, endring, kunnskapsutvikling og kompetanseløft vil være viktigere enn noen gang for å tilpasse oss den nye hverdagen.

2021 blir året der Norge og resten av verden trenger en «restart». Det vil være behov for en nasjonal, og kanskje internasjonal, dugnad for å hjelpe bransjene som har lidd mest under pandemien, som for eksempel reise- og kulturlivet. Klarer vi å gjøre det på en bærekraftig måte, ser framtiden lys ut.

Jeg ønsker hver og en av dere en god jul – som mer enn noen gang blir en hjemmets jul. Alt godt for det nye året som kommer. Og til deg «2021»; du er hjertelig velkommen!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk