Hopp til hovedinnholdet
7. november 2018

Vil du være en av dem som utgjør en forskjell?

Ambulansearbeider er et spennende og meningsfylt yrke der du utgjør en forskjell ved å møte mennesker i ulike kriser og ved å redde liv! «For noen av oss kan det føles som et kall i livet, at man skal redde andre som er i nød», sier Julie Wallum Gamre.

ambulansearbeider

Hun ønsker å redde liv hver eneste dag, skriver Akershus fylkeskommune, i forbindelse med en kampanje for å fremme yrkesfag. Tall fra SSB viser at det omkom 106 mennesker i trafikken i 2017. Dette tallet kunne vært langt høyere om det ikke hadde vært for ambulansearbeidernes enorme innsats.

Sentrale arbeidsoppgaver

Ambulansetjenesten omfatter tilpasset transport av syke og skadde. Det skal utøves medisinsk nødhjelp før- og under transport til sykehus, enten via bakke-, luft - eller sjøfartøy.

Etter fullført utdanning kan du jobbe innenfor helseforetak, kommuner, private organisasjoner eller bedrifter. Ambulansetjenesten er spesialhelsetjenestens forlengede arm, og har ansvar for akuttmedisin utenfor sykehus. Sentrale arbeidsområder er:

  • utrykning og transport av pasienter
  • undersøkelser, observasjon og prioritering i akuttsituasjoner
  • igangsettelse av akuttmedisinsk behandling, pleie og omsorg
  • rapportering og dokumentasjon
  • kontroll og vedlikehold av kjøretøy og medisinsk utstyr

 

Personlige egenskaper

I tillegg til å inneha teoretiske kunnskaper og praktiske ferdigheter, er det viktig å kunne både jobbe i team, men også ta selvstendige beslutninger i stressende situasjoner. Når du jobber som ambulansearbeider, må du ha god fysisk og psykisk helse. Du må kunne kommunisere med både kolleger og pasienter samtidig som du kan vise medmenneskelighet og empati.

 

Ta utdanningsløpet på nett!

For å oppnå fagbrev som ambulansearbeider, må du enten ta Helse- og oppvekstfag Vg1 og Ambulansefag Vg2, eller oppnå fagbrev som Praksiskandidat. Da må du kunne vise til minimum 5 års relevant praksis. Det er fagopplæringskontoret i fylket du bor i som godkjenner praksis.

I løpet av Helse- og oppvekstfag Vg1, er det et krav om praksis på 210 timer for privatister og på Ambulansefag Vg2, er kravet 316 timer. Det er både lurt, og helt avgjørende, å starte tidlig med å finne praksisplass. Hvis du allerede på første året vet med sikkerhet at det er ambulansearbeider du ønsker å bli, kan du allerede da sikre deg en relevant praksisplass for hele utdanningsløpet. Etter fullført og bestått fagprøve, kan du søke om autorisasjon som ambulansefagarbeider hos Helsedirektoratet.

 

Gjør en forskjell! Bli ambulansearbeider og redd liv!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Lukk